Tretji val zajema Evropo: V Franciji in na Poljskem bodo uvedli še ostrejše protikoronske ukrepe

0
128

Evropo nezadržno zajema tretji val epidemije covida-19. Francija in Poljska sta tako že odredili nove omejevalne ukrepe, s katerimi želijo čimbolj zajeziti rast okužb. Francija je dosegla nov temni mejnik in zabeležila že preko 90 tisoč smrtnih žrtev v povezavi s covidom-19, medtem ko prejme na vsake štiri minute po en državljan intenzivno zdravljenje. Strožji omejevalni ukrepi bodo veljali v 16 regijah in bodo trajali najmanj štiri tedne. Tudi Poljska beleži rekordno število okužb v letošnjem letu in uvaja regionalne ukrepe. Za velik porast okužb v obeh državah je v večini kriv britanski sev. Poljski minister za zdravje je zaradi poslabšane epidemiološke slike zaskrbljen in državljane svari pred omejitvami na državnem nivoju. 

“Francija uvaja nove omejevalne ukrepe v 16 regijah med katerimi sta tudi širši območji Pariza in Nice,” je v četrtek napovedal francoski premier Jean Castex in obrazložil, da s tem želijo zadržati nov val covida-19, ki je zajel celotno državo. Samo v četrtek so v Franciji zabeležili 35 tisoč novih okužb, njihov porast pa je bil kar 23,6 odstoten, glede na teden prej. Kar tri četrtine primerov okužb predstavlja britanski sev virusa, je poročal Reuters. Stanje je resno, o čemer priča tudi podatek, ki ga je razkril Castex: Vsake štiri minute ena oseba vstopi na intenzivno zdravljenje zaradi covida-19.

Novi ukrepi so pričeli veljati v petek in bodo trajali najmanj štiri tedne, a predvidevajo milejše omejitve, kot so bile uvedene marca in novembra lani. Nove omejitve tako posameznikom omogočajo gibanje na prostem v športne namene. Za izvajanje telesnih aktivnosti potrebujejo ustrezno potrdilo, gibajo pa se lahko v razdalji 10 kilometrov od lastnega doma, pri čemer ne smejo potovati v druge regije. Policijska ura pa se bo prestavila iz šeste ure popoldne na sedmo uro zvečer.

Bistvene dejavnosti ostajajo odprte, prav tako tudi šole in univerze. Tiste, ki lahko delajo od doma spodbujajo, da ta način dela ohranijo tudi naprej. “Prepričani smo, da moramo, če so potrebni novi ukrepi, ohraniti enako skladnost in dati prednost pragmatičnemu, sorazmernemu teritorialnemu pristopu,” je dejal Castex in dodal, da se pandemija koronavirusa “precej pospešuje” in postaja “vse bolj jasno, da gre za tretji val”. Francoska strategija, ki jo vodi predsednik Emmanuel Macron, se je doslej upirala tretji zapori po vsej državi zaradi vpliva, ki bi ga imela na duševno zdravje ljudi in gospodarstvo.

Ker so francoske sosede uvedle strožje omejitve za boj proti širjenju novih različic, je Macronov manj strožji pristop po eni strani žel podporo, po drugi pa neodobravanje. Ker je Francija presegla mračen mejnik 90 tisoč mrtvih, Macron tvega veliko, saj so kritiki prepričani, da s takšno kampanjo igra tvegane igre.

Februarja se je francoska vlada ponovno soočila z vse več pozivi članov zdravstvene skupnosti, naj uvede nacionalne omejitvene ukrepe. Francoski minister za zdravje Olivier Veran zagovarja odločitev o zadržanju. “Vsak teden brez zaklepanja je teden z dodatnimi svoboščinami za Francoze,” je dejal Veran. Nekateri se z ministrom ne strinjajo, saj Francija beleži največji porast okužb v zadnjih štirih mesecih.

Tudi na Poljskem je za porast okužb kriv britanski sev
Kot še poroča Reuters, je tudi Poljska uvedla regionalne omejitvene ukrepe, da bi preprečila naraščanje števila okužb, ki jih povzroča zelo nalezljiva različica, prvič odkrita v Veliki Britaniji. Poljska vlada dopušča tudi možnost nacionalnega zaprtja države, saj se število novih primerov okužb nenehno povečuje in je doseglo najvišji nivo v letošnjem letu. Doslej so potrdili več kot dva milijona okužb, v povezavi s covidom-19 je umrlo skoraj 49 tisoč ljudi, medtem pa britanski sev predstavlja kar 60 odstotkov vseh novih okužb.

“Gledališča, nakupovalna središča, hoteli in kinodvorane bodo zaprti od sobote do velikonočnih praznikov,” je na novinarski konferenci dejal minister za zdravje Adam Niedzielski. Šole se bodo v celoti preusmerile na pouk na daljavo, kar velja tudi za najmlajše otroke. “Nimamo več možnosti zgolj predlagati regionalnih omejitev. Edina pot naprej je razširitev teh omejitev na celotno Poljsko,” je še dejal Niedzielski. “Če ta poteza ne bo privedla do olajšanja pandemije ali vsaj do upočasnitve tretjega vala, bi bili naslednji koraki tipična zaustavitev /…/ pri kateri bi zaprli popolnoma vse.” 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj