Kontroverzni polfinale na Euru 2024: Anglija proti Nizozemski

0
130

Drugi polfinalni obračun evropskega prvenstva v nogometu, ki poteka v Nemčiji, je med Anglijo in Nizozemsko postregel z razburljivim dogajanjem, ki bo še dolgo odmevalo. Anglija je zmagala z rezultatom 2:1, vendar je tekma ostala v središču pozornosti zaradi kontroverzne enajstmetrovke, ki je močno vplivala na potek srečanja.

V zgodnji fazi tekme v Dortmundu so Nizozemci prevzeli vodstvo, ko je Xavi Simons v mrežo pospravil lep zadetek. Kmalu zatem, v 17. minuti, pa je prišlo do ključnega trenutka, ko je nemški sodnik Felix Zwayer po posredovanju VAR-a dosodil enajstmetrovko za Angleže. Po ogledu posnetka domnevnega prekrška Denzela Dumfriesa nad Harryjem Kanom je Zwayer presenetil mnoge z odločitvijo, da pokaže na belo točko.

Kapetan angleške reprezentance Harry Kane je enajstmetrovko suvereno izvedel in izenačil na 1:1. Nato je v 91. minuti rezervist Ollie Watkins zadel za končnih 2:1 in Angliji zagotovil mesto v finalu.

Sodnikova odločitev je dvignila veliko prahu, saj so jo kritizirali tako nizozemski kot tudi britanski strokovnjaki. Jamie Carragher in Gary Neville, nekdanja vrhunska branilca in zdaj strokovna komentatorja na Sky Sportsu, sta ostro obsodila Zwayerjevo odločitev. Carragher je na platformi “X” (nekdanji Twitter) zapisal: “To nikoli ni bila enajstmetrovka.” Neville pa je dodal: “Kot nekdanji branilec moram pošteno povedati, da je to velika sramota. Na tako pomembni tekmi se takšne napake ne smejo zgoditi.”

Nizozemski kapetan Virgil Van Dijk je bil po tekmi prav tako razočaran nad odločitvijo sodnika. “Dovolj pove že dejstvo, da je Zwayer takoj po zaključnem žvižgu odhitel v garderobo. Vse ostalo je nepomembno,” je dejal branilec Liverpoola.

Polfinalni obračun med Anglijo in Nizozemsko bo tako ostal v spominu kot tekma, ki jo je zaznamovala sodniška odločitev, katere odmevi bodo slišni še dolgo po koncu turnirja. Finalna tekma bo ponudila novo priložnost za dokazovanje, a vprašanje poštenosti in pravilnosti sodniških odločitev bo še naprej del nogometnih debat.

Spletno uredništvo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj