Tanja Fajon V Bruslju Znova Tožarila Slovenijo Na Podlagi Povsem Izmišljenih Navedb!

0
100

Niso ogrožena le naša zdravja, ogroženi so svoboda medijev in naše demokracije.

 

Vedno sem v Evropskem parlamentu ponosno zastopala Slovenijo, ki se je znala postaviti v bran demokraciji, človekovemu dostojanstvu, svobodi, pravni državi. Danes tega ponosa ne čutim,” je na včerajšnjem plenarnem zasedanju v Bruslju o svobodi medijev na Poljskem, Madžarskem in Sloveniji med drugim zatrdila evropska poslanka Tanja Fajon iz vrst SD. S tem je dodala svoj kamenček v mozaiku blatenja države, ki je brez kakršnekoli osnove. Vse le zato, da Janeza Janšo, ki se kljub poskusu vložitve nezaupnice s strani opozicije, ki je lačna oblasti, obdržal na oblasti, prikaže kot dežurnega krivca.

V svojem govoru je Tanja Fajon “dramatično” poudarila, kako si nikoli ni predstavljala, da se bo o Sloveniji govorilo, kot o prostoru, kjer oblasti skušajo utišati svobodne medije. “A če v Sloveniji ne bi bilo zares nekaj narobe, o tem ne bi razpravljali. Danes boste slišali dve različni zgodbi. A resnica je ena in podpredsednica komisije jo je danes potrdila.” Ob tem je kot problematično izpostavila komunikacijo premierja na Twitterja, Janez Janša naj bi namreč “šokantno” napadal novinarje, diskreditiralo naj bi se javno radiotelevizijo in pa celo kritično poročanje.

 

S svojimi navedbami je Fajonova poskušala pri sodelujočih v razpravi ustvariti sliko o Sloveniji, kjer naj bi bili novinarji, ki so proti vladi ustrahovani, vsebina prispevkov v medijih pa strogo cenzurirana. S tem je predstavila sliko o stanju medijske svobode v Sloveniji, ki je popolnoma napačna. Nedavna analiza poročanja slovenskih medijev, o kateri Fajonova ni spregovorila niti besede, je namreč dobro pokazala, da je 80 odstotkov medijev pretežno protivladnih, 18 odstotkov nevtralnih, dva odstotka provladnih. Iz tega je seveda zelo dobro razvidno, da ni prav veliko zatiranja. Če bi bilo domnevno zatiranje o katerem Fajonova razpreda prisotno, bi morala biti namreč slika obratna. Vsaj tako pravi zdrava kmečka logika, ki ji je nemogoče oporekati.

Smešno je seveda tudi, kako Fajonova vztraja pri tem, da naj bi se javno RTV Slovenija izvajal pritisk. Še posebej v luči dejstva, da je ista raziskava pokazala, kako javna televizija izstopa po svoji neuravnoteženosti. To je seveda žalostno, saj bi moral medij, ki mu letno namenimo malce manj kot 100 milijonov evrov obveznega prispevka, poročati nepristransko in profesionalno. Tako pa lahko vidimo, da je očitno v ospredju izvajanje levičarskega političnega aktivizma. Glede na to, da imajo novinarji pravico kritizirati politike, je dejstvo, da imajo tudi politiki pravico, da podajo kritiko na delo novinarjev. To je namreč odraz demokracije. Kljub temu pa poskuša Fajonova prikazati Janšo kot osebo, ki neupravičeno napada medije, čeprav ta le opozori, ko pride do lažnega poročanja. Mar ni prav, da se na zavajanje opozori? Konec koncev je naloga medijev, da delujejo v korist ljudi in jim prikažejo resnico, ne pa da podajajo izkrivljeno resnico. Glede na to, da Janši mediji ne dajo prostora v svojem poročanju, da bi ta lahko pristavil drugo plat kovanca, ne čudi, da je ta na nek način prisiljen v uporabo Twitterja. Tako namreč sporočila hitro pridejo do državljank in državljanov.

Pravne podlage za izplačila ni
Kljub temu, da nas poskušajo dominantni mediji z opozicijo vred prepričati, da naj bi vlada Slovenski tiskovni agenciji (STA) napovedala vojno, čeprav je jasno, da ni tako. Vlada namreč nikakor ne ukinja STA. Kot njen lastnik in plačnik pa vsekakor povsem upravičeno pričakuje, da agencija poroča o svojem poslovanju. Direktor STA Bojan Veselinovič pa poročil enostavno ne želi predložiti. Fajonovo pa dejstva niso ustavila pri tem, da ne bi v svojem govoru omenila tudi, da naj bi se v Sloveniji nadaljevalo finančno izčrpavanje STA in da naj bi se odvijalo spodkopavanje in stigmatizacija javnih servisov v državi. Očitno ne razume, da pravna podlaga mora obstajati za izplačilo.

Želim, da Slovenija predsedovanje Svetu EU opravi z odliko. Žal nismo na tej poti. Močno me skrbi, kaj bo še sledilo. Moji državi želim najboljše. A brez ukrepanja bo cena za politično ugrabitev medijev in neodvisnega novinarstva previsoka. Spoštovani. Niso ogrožena le naša zdravja, ogroženi sta svoboda medijev in naše demokracije,” je Fajonova še dodala v zaključku svojega govora. To, da Fajonova namiguje, kako naj bi bilo ogroženo predsedovanje, je naravnost skregano z vsako zdravo pametjo. Še posebej zaradi dejstva, da ima Janša za sabo več kot uspešno predsedovanje. V resnici bi bila lahko zaskrbljena, če bi bila prejšnja vlada še naprej na oblasti, saj je jasno pokazala, da se ji tudi sanja ne kako se vodi zunanja politika. Videli smo tudi lahko, kako je Marjan Šarec povsem nespametno zavrnil ponudbo za govor v Evropskem parlamentu, kar se seveda ne počne. Če je Fajonova iskrena v svoji trditvi, da svoji državi želi najboljše, bi lahko prenehala z zavajanjem in prodajanjem neresnic, saj s tem povsem brez potrebe krni ugled naše države.

Glede na to, da je Evropska komisija pravkar podpisala prostotrgovinski sporazum s Kitajsko, kjer so vsi kritični novinarji v zaporu, Evropska unija pa sploh nima mandata za zaustavitev kitajskih dezinformacij v Evropi, je naravnost smešno, da se sedaj pridiga državam članicam (Sloveniji), ki so bile v primežu komunizma. Če Fajonovo res skrbi za medijsko svobodo naj raje skupaj s somišljeniki v Evropskem parlamentu problematizira zatiranje na Kitajskem. S tem bodo imeli več kot dosti dela.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj