[Video] Sekretarka Jelka Godec glede klevet o cepivih v levih medijih: Ponovno rušijo napore vlade!

0
153

Že od samega prevzema te vlade se srečujemo s tem, da osrednji mediji in opozicija izkoristijo interne informacije, ki so delno resnične ali neresnične. Tako je tudi s cepivi. Slovenija je  prvem valu naročila 100 odstotno število odmerkov, ki ji je bilo dodeljeno, ni pa se odločila opcijsko za Pfizer, ker je pričakovala, da bo v pričetku novembra odobrena AstraZeneca in pričela dobavljati – kar pa se ni zgodilo. Iz prve roke lahko povem, da sem bila na sestanku, ko je primer naročil, da je potrebno opcijsko nabaviti dodatnih milijon cepiv. Danes imamo okoli 1,8 milijona naročenih cepiv in čakamo na odobritev dodatnih 410 tisoč odmerkov, kar skupno pomeni okoli 2 milijona odmerkov cepiv,” je sekretarka za zdravje v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec izjavila v oddaji tema dneva in dodala, da so poročanja levih medijev o cepivih namenjena zgolj rušenju vlade in naporov, ki jih vlada vlaga v 70-odstotno precepljenost.

Jelka Godec, sekretarka za zdravje v kabinetu predsednika vlade je v tokratni Temi dneva z voditeljem Luko Svetino spregovorila o večini najbolj perečih težav v povezavi z z javnim zdravjem. Od cepiv, nabave cepiv, precepljenosti, o odgovornosti, in tako naprej.

Godčeva je najprej odgovorila na vprašanje o dobavi in naročanju cepiv. Dejala je, da je marsikaj odvisno od dobaviteljev, ki mnogokrat cepiv pač ne dostavijo pravočasno ali v zadostni količini, kar se npr. dogaja v Bolgariji in na Hrvaškem. Povedala je, da si premier Janez Janša v pogovorih z evropskimi voditelji zelo prizadeva, da bi prišlo do enakopravnejše porazdelitve cepiv, da pa je Slovenija v primerjavi z nekaterimi, tako dobro založena kot precepljena.

Gre za rušenje naporov vlade
Na vprašanje, ali je res možno 70 odstotkov ljudi precepiti do konca junija, je odgovorila, da je možno, če se izpolnijo nekateri dejavniki. Npr., da se ljudje želijo in se gredo cepit. Glede tega, kdo je in kdo ni naročil cepiv decembra, je jasno in glasno povedala, da je bila sama na sestanku, na katerem je premier, potem ko je zavzel mesto zdravstvenega ministra določil, naj se naroča, kjer se lahko. Tako se je tudi naročilo blizu milijon cepiv. Dotlej je Slovenija naročala le pri AstraZeneci, še prej, še pod vodstvom ministra Tomaža Gantarja, pa se ni odločila za vmesni nakup cepiv Pfizerja.

Dejala je še , da mediji izkoristijo vsako delno in tudi neresnično informacijo in da gre tukaj iskati odgovore na vprašanje, od kod toliko različnih, med seboj nasprotujočih si podatkov. Že od samega prevzema te vlade se po njeno srečujemo s tem, da osrednji mediji in opozicija izkoristijo izkoristijo interne informacije, ki so delno resnične ali neresnične. Tako je tudi s cepivi. Slovenija je  prvem valu naročila 100-odstotno število odmerkov, ki ji je bilo dodeljeno, ni pa se odločila opcijsko za Pfizer, ker je pričakovala, da bo v pričetku novembra AstraZeneca odobrena in pričela dobavljati – kar pa se ni zgodilo. “Iz prve roke lahko povem, da sem bila na sestanku, ko je primer naročil, da je potrebno opcijsko nabaviti dodatnih milijon cepiv. Danes imamo okoli 1,8 milijona naročenih cepiv in čakamo na odobritev dodatnih 410 tisoč odmerkov, kar skupno pomeni okoli 2 milijona odmerkov cepiv.

Godčeva je opozorila na nepredvidljivost in nenapovedljivost dinamike virusa ter na to, da se po Evropi ukrepi zategujejo, v Sloveniji pa smo se odločili za njihovo lajšanje. Če pride do tretjega vala, stroka ve, kje je meja pri kateri pričnemo biti bitko s časom in resursi. Izpostavila je, da je pomembno, da se države učijo druga od druge.

Zadnja tema je bila obljuba, da bo SDS uredila zdravstvo. Povedala je, da so problematične institucije, ki se s tem ukvarjajo, v času ministrovanja premierja pa se je ustanovila tudi posebna skupina, kamor so bili povabljeni tudi člani stroke iz zdravja.si, na čelu z Dr. Mrevljetom. “Če ne drugega se zdi, da bodo uredili nabavne cene” je povedala.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj