Hrvaški Index Čeferina primerja s Chamberlainom, ki je podlegel ambicijam Hitlerja: Popušča bogatim klubom!

0
109

Čeprav naj bi prvi mož Uefe Aleksander Čeferin veljal za enega najbolj uglednih Slovencev v Evropi, pa vsi niso navdušeni nad njim. Še več, pod njegovim vodstvom naj bi Uefa s popuščanjem bogatim klubom uničevala nogomet.

Hrvaški spletni portal Index.hr je objavil zelo kritičen članek o dogajanju v evropskem nogometu. Še več, primerjal ga je celo z dogajanjem v evropski politiki v času pred drugo svetovno vojno, ko je Zahod še v veliki meri popuščal ambicijam zloglasnega Adolfa Hitlerja, da je bil “mir pri hiši”.

In kaj se dogaja? Nekaj podobnega, kar se je pred dvema desetletjema že dogajalo v evropski košarki, ko je začela nastajati samostojna elitna liga, ki je bila neodvisna od mednarodnih krovnih košarkarskih organizacij. Zaradi nastanka nove Superlige, ki naj bi konkurirala Ligi prvakov in naj bi se zanjo zanimali najbogatejši evropski klubi, je začel Čeferin popuščati njihovim zahtevam, da bi ostali v Ligi prvakov. Posledica tega pa je reforma Lige prvakov po okusu najmočnejših (beri: najbogatejših) klubov. Kot piše Index.hr, naj bi od leta 2024 Liga prvakov povečala število članov z 32 na 36, skupin ne bo več, pač pa bodo jakostni razredi, kar bo odločalo tudi pri žrebu parov za tekme, saj naj bi vsak klub igral deset tekem v prvem delu. To pomeni, da ne bo igral vsak klub z vsakim.

Gre za zaušnico Čeferinu
Kot še piše omenjeni hrvaški portal, naj bi to reformo predlagal predsednik Juventusa Andrea Agnelli iz znane družine industrialcev iz Torina. Predlagal je celo, da klubi iz nove Lige prvakov med seboj ne bi trgovali z nogometaši. Nenavadno, saj je prav njegov Juventus odštel rekordno vsoto za Cristiana Ronalda, še vedno najbolj “vročega” portugalskega nogometaša. Agnelli je celo priznal, da se je o reformi nogometa veliko pogovarjal z Aleksandrom Čeferinom in da sta precej podobnega mnenja, saj bi očitno oba precej oklestila nacionalna nogometna prvenstva, ki po nepotrebnem obremenjujejo velike evropske klube. No, če bi te besede slišali Angleži, bi mu verjetno povedali precej krepkih, saj velja Premiere liga, torej elita angleškega nogometa, za eno najbolj dobičkonostnih in gledanih.

Ergo: pritisk najbolj elitnih klubov bo očitno Uefo postavil v kot – morda tudi s pomočjo financ? Kakorkoli že, Čeferin po mnenju Indexa spominja na britanskega predvojnega premierja Chamberlaina, ki je slovel po svojem naivnem popuščanju interesom “avstrijskega malarja” – dokler slednji ni udaril tudi po Zahodu. Skratka, še ena velika zaušnica za prvega moža Uefe.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj