Slovenski košarkarji brez olimpijske vozovnice: Dončić že zre proti EP 2025

0
32

Slovenski košarkarji se vračajo domov brez doseženega cilja uvrstitve na olimpijske igre v Parizu, ki se začnejo čez 19 dni. Po zaključku turnirja v Pireju je Luka Dončić že usmeril pogled proti evropskemu prvenstvu 2025, Klemen Prepelič pa se veseli prihajajočih izzivov. Selektor Aleksander Sekulić je spregovoril o potrebi po menjavi generacij.

Kljub temu, da se je Luka Dončić reprezentanci pridružil le en teden pred prvo tekmo v Grčiji, in da sta bila Vlatko Čančar in Edo Murić še v fazi rehabilitacije po hudih poškodbah, slovenska ekipa ni popustila v svoji želji po uvrstitvi na olimpijske igre. Tudi zdravstveno stanje Gregorja Hrovata in Alekseja Nikolića ni bilo idealno, vendar je ekipa vztrajala pri svojem cilju.

Slovenija je imela pri žrebu smolo, saj se je znašla v najtežji skupini z močno Hrvaško. Hrvaška se bo nocoj za olimpijsko vozovnico pomerila z Grčijo. V drugih finalnih dvobojih kvalifikacij bodo igrale Latvija proti Braziliji, Litva proti Portoriku in Španija proti Bahamom. Po porazu z Grčijo je Luka Dončić priznal, da Slovenija ni zaslužila mesta na olimpijskih igrah, saj je naletela na boljšega nasprotnika. Prevzel je odgovornost za neuspeh in izrazil potrebo po počitku po naporni sezoni. “Za mano je dolga in naporna sezona, zelo sem utrujen. Zavedam se, da bi v drugačnih okoliščinah lahko dal več od sebe. Zdaj me čaka zaslužen počitek, naslednje leto pa nova reprezentančna akcija na evropskem prvenstvu,” je povedal kapetan Slovenije Luka Dončić.

Klemen Prepelič, stalni član reprezentance, se pri 31 letih veseli prihodnjih reprezentančnih akcij in velikih tekmovanj. “Luka je imel veliko zdravstvenih težav, kar se je videlo na igrišču. Že v finalu lige NBA je igral z injekcijami in protibolečinskimi tabletami, zato je izjemno, da si vzame čas in s ponosom zastopa slovenske barve.” “Rad bi se zahvalil tudi ostalim reprezentantom, ki so doma pustili družine in mlade otroke, da smo poskusili še enkrat priti na olimpijske igre. Verjamem, da se bomo z izjemo Luke in Vlatka, ki bosta tedaj v ZDA, videli že novembra in februarja v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo ter nato naslednje poletje vsi skupaj na Eurobasketu,” je slovenskim novinarjem v Pireju povedal Prepelič.

Selektor Aleksander Sekulić je priznal, da se je od začetka zavedal, da nima tako močne reprezentance kot na preteklih tekmovanjih. Vlatko Čančar in Edo Murić sta po enoletni odsotnosti prvič igrala v reprezentanci, novi naturalizirani Američan Josh Nebo se je treningom pridružil kasneje kot ostali, Luka Dončić pa je bil po porazu proti Boston Celticsom v finalu lige NBA čustveno in fizično iztrošen.

“Luka je prišel precej utrujen, a vseeno je dal vse od sebe. Njegove predstave so presegle moja pričakovanja glede na stanje, v katerem je bil. Razvaja nas že toliko časa, da nismo več presenečeni nad njegovimi številkami,” je povedal Sekulić.

Spletno uredništvo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj