Kontroverzni volčji pozdrav na Evropskem prvenstvu: UEFA preiskuje Turškega nogometaša Meriha Demirala

0
1050

Evropska nogometna zveza (UEFA) je v središču pozornosti zaradi odločitve o začetku preiskave proti turškemu nogometašu Merihu Demiralu. Razlog za preiskavo je Demiralov golov proslavljen s kontroverznim volčjim pozdravom, ki ga povezujejo z desničarskim gibanjem Sivi volkovi.

Demiral, član turške reprezentance, je svoj drugi gol na nedavni tekmi proti Avstriji praznoval s gesto, ki vključuje oblikovanje znaka “Sivih volkov” z obema rokama. To gesto pogosto povezujejo s podporniki desničarskega ekstremističnega gibanja Ülkücü v Turčiji. Ülkücü je politično gibanje, ki ga podpira nacionalistična stranka MHP in je partnerica v zavezništvu z islamsko konservativno stranko AKP, ki jo vodi predsednik Recep Tayyip Erdogan.

UEFA je izrazila skrb zaradi domnevnega neprimernega obnašanja 26-letnega Demirala in napovedala možnost kaznovanja, ki bi lahko vključevalo prepoved nastopa na prihajajoči četrtfinalni tekmi proti Nizozemski. Demiral je svoje dejanje zagovarjal z besedami, da je njegovo praznovanje povezano z njegovo turško identiteto.

Kritiki, med njimi aktivisti za človekove pravice, so tak način proslavljanja ostro obsodili, saj povezava s Sivimi volkovi vzbudi spomine na sporno politično in ideološko ozadje tega gibanja. Mednarodna skupnost in navijači so razdeljeni glede pravilnosti geste, pri čemer nekateri zagovarjajo spoštovanje kulturnih izrazov, drugi pa opozarjajo na nevarnost normalizacije skrajnih političnih simbolov na športnih prireditvah.

Spletno uredništvo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj