AstraZeneca vpletena v trgovino na črno

0
168

Cepljenje proti covidu-19 rešuje življenja, zavračanje cepiva pa ljudi ubija. To je ključna zadeva, na katero bi se morali osredotočiti evropska in britanska birokracija v današnjem času, zlasti pa podjetje AstraZeneca, ki se jo sumi prodaje zdravila na črno, mimo dogovorov. 

Gre za problematiko, ki jo je težko utemeljiti. Morda je zanjo delno kriv tudi neuspeh EU, da bi priskrbela dovolj veliko količino odmerkov cepiv za svoje lastne državljane ter jih hitro omogočila vsem, ki cepivo krvavo potrebujejo.

V zadnjem času so se v Evropi že pojavljali očitki, da AstraZeneca ni sposobna dostaviti dovolj velike količine cepiva. Podjetje so v Bruslju obtoževali nezanesljivosti ter neizpolnitve obljub. Kot kaže je cepivo AstraZeneca postalo politično orodje za medsebojno obtoževanje, ob čemer številne britanske in evropske politike ravno ne skrbi za zdravje in življenja Evropejcev. Ena vidnejših evropskih političnih figur, kot je na primer Angela Merkel pa je ob tem opozorila, da ima EU težave z AstraZeneco. V Londonu pa s prstom kažejo na EU, da se poslužuje groženj s prepovedjo na uvoz in podobnih vzvodov.

V Italiji odkrili 29 milijonov odmerkov cepiva za katere EU ni vedela
A ob tem, ko v Veliki Britaniji obtožujejo Bruselj, pa na dan prihajajo zaskrbljujoče informacije, ki AstraZeneco postavljajo v slabo luč. V podjetju o 29 milijonih odmerkih, skladiščenih v Italiji, EU uradno niso obvestili, Bruselj pa je bil glede zaloge seznanjen šele iz medijev. Še ena črna pika za to britansko-švedsko podjetje.

Kot že rečeno, je bila AstraZeneca že večkrat deležna kritik zaradi neizpolnjevanja svojih obvez, sedaj pa se pojavlja sum, da gre za preprodajo zdravila na črno, mimo dogovorov. Znano je, da je Slovenija v prvi fazi izkoristila 100-odstotno možnost nabave pogodbene količine cepiva BioNtech/Pfizer. Tudi premier Janez Janša je nedavno sporočil, da smo “naročili 7 milijonov doz cepiva za 2 milijona prebivalcev”.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj