[Video] Na Danskem, kjer so na oblasti socialdemokrati, ni šale: Anticovid aktivistko zaprli za dve leti!

0
98

Medtem, ko pri nas marsikdo protestira češ, kako naj bi bili pri nas ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa strogi, pa lahko vidimo, da je marsikje precej bolj strogo. Na Danskem denimo, kjer vladajo socialdemokrati, levičarji. Skupina ljudi, ki nasprotuje ukrepom za zajezitev virusa, je v danskem glavnem mestu tako organizirala protest, da bi izrazila solidarnost z aktivistko, ki je bila obsojena na dve leti zapora na račun spodbujanja nasilja na prejšnjih demonstracijah.

Nekaj sto članov skupine za boj proti zaprtju države z imenom “Možje v črnem” je v soboto zvečer stopilo na ulice v Köbenhavnu. Medtem, ko se v znak protesta sprehajali po ulicah, so prižgali rdeče signalne rakete in vzklikali protestna gesla. Nekateri demonstranti so igrali na dude in tolkli po bobnih, drugi pa so nosili velik transparent z napisom “v črno oblečen odpor”.

Posnetki, ki jih je objavila video agencija Ruptly, prikazujejo demonstrante, med katerimi so bili mnogi oblečeni v črno, ko so v spremstvu policije sprožili ognjemete. Po poročanju lokalnih medijev ni bilo poročil o nasilju in aretacij, poroča Russia Today.

Osvoboditev obsojene aktivistke jim predstavlja prioriteto
Do demonstracije je privedla obsodba ženske, ki je bila med januarskim protestom proti zaklepanju države spoznana za krivo spodbujanja nasilja. Govorniki, ki so med sobotnim pohodom nagovorili množico, so izrazili solidarnost z žensko, ki je bila obsojena na dve leti za zapahi. Pri tem so izrazili kritiko nad določbo, ki danskim sodiščem omogoča podvojitev kazni, če je kaznivo dejanje povezano s pandemijo covida-19. Eden izmed demonstrantov, ki je govoril tekom sobotnega dogodka, je dejal, da je osvoboditev aktivistke postala prva prednostna naloga skupine, poročajo lokalni mediji.

Danska je sicer v marcu pričela z rahljanjem ukrepov za zajezitev covida-19, trgovinam in nekaterim šolam je namreč omogočila ponovno odprtje. Vendar bodo podjetja morala vseeno delovati z zmanjšano zmogljivostjo, učitelji in učenci, starejši od 12 let, ki se vračajo v šolo, pa se bodo morali dvakrat na teden testirati na novi koronavirus.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj