V osupljivih višavah Tibeta, na nadmorski višini 3100 metrov, pridelujejo nenavadna črna jabolka. Ta dragoceni sadeži, imenovani jabolka črni diamant, so znani po svoji edinstveni barvi in visokih cenah, ki presegajo šest evrov za kos. Pridelava se je začela leta 2015, njihova redkost pa jih uvršča med prave ekskluzive.

Izjemna geografija za izjemne sadeže

Jabolka črni diamant rastejo v posebnih geografskih pogojih, kjer so temperaturne razlike med dnevom in nočjo zelo velike. To omogoča, da jabolka prejmejo ogromno količino ultravijolične svetlobe, kar povzroči temno vijolično barvo njihove lupine. Kot je pojasnila Yu Wenxin, predstavnica 50-hektarskega sadovnjaka v regiji Njingči, so jabolka videti kot voščena in s svojim videzom resnično spominjajo na diamante.

Ekskluzivna dostopnost in visoka cena

Jabolka črni diamant so dostopna le na izbranih tržnicah v kitajskih mestih, kot so Peking, Šanghaj, Guangzhou in Shenzhen. Pakirajo jih v pakete od šest do osem sadežev, zaradi omejene proizvodnje in visokih stroškov distribucije pa je njihova cena precej visoka. Začnejo obroditi šele po osmih letih, kar še dodatno prispeva k njihovi redkosti.

Mit ali resničnost?

Ker so takšne redkosti, mnogi dvomijo v obstoj teh jabolk, nekateri jih celo smatrajo za mit. Vendar pa dejstva in izjave lokalnih pridelovalcev ter prisotnost na trgu dokazujejo, da so ta jabolka resnična in predstavljajo enega najbolj nenavadnih pridelkov, ki jih svet ponuja.

 

Spletno uredništvo