Nemčija in Škotska odprli evropsko prvenstvo 2024

0
38

Evropsko prvenstvo v nogometu se je začelo v Münchnu, kjer sta se pomerili reprezentanci Nemčije in Škotske. Ta dogodek zaznamuje otvoritev 17. izvedbe tega prestižnega turnirja, na katerem bo naslov branila Italija. Po 24 letih se je na zaključni turnir uspela uvrstiti tudi Slovenija, ki jo v nedeljo čaka obračun z Dansko.

Uvodna tekma je potekala v znamenju Nemčije, trikratnih evropskih prvakov, ki so zadnjič slavili leta 1996, in Škotske, ki je do zdaj sodelovala le na treh evropskih prvenstvih. Pred tekmo je Evropska nogometna zveza počastila spomin na nemško legendo Franza Beckenbauerja, kapetana zmagovite nemške ekipe iz leta 1972, ki je letos umrl. Pokal Henryja Delaunayja, ki ga bo 14. julija dvignil zmagovalec prvenstva, so na igrišče prinesli Beckenbauerjeva žena Heidi, Bernard Dietz in Jürgen Klinsmann, kapetana nemških ekip iz let 1980 in 1996.

Nemčija je tudi letos med širšimi favoriti turnirja, medtem ko Škoti upajo na preboj v izločilne boje po uspešnih igrah v kvalifikacijah. V skupini A sta še Švica in Madžarska, ki se bosta pomerili v soboto. Prvenstvo bo skupno obsegalo 51 tekem, ki bodo potekale na desetih stadionih. Zaradi velikega zanimanja navijačev so stadioni že razprodani, med navijači pa bo tudi veliko Slovencev, ki bodo spremljali izbrance Matjaža Keka. Ti se bodo v Stuttgartu pomerili proti Danski, v Münchnu proti Srbiji in v Kölnu proti Angliji.

Na evropskem prvenstvu sodeluje 24 ekip, razdeljenih v šest skupin. V izločilne boje se bodo uvrstili zmagovalci in drugouvrščeni v vsaki skupini ter štirje najboljši tretjeuvrščeni. Med glavne favorite sodijo Francija, Anglija in Portugalska.

Svoj pečat bodo na prvenstvu pustili tudi slovenski sodniki. Slavko Vinčić bo v vlogi glavnega sodnika že v soboto na tekmi med Švico in Madžarsko, medtem ko bosta Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič pomočnika, Nejc Kajtazović pa bo sodeloval v sobi za VAR. Uvodno tekmo bo sodil Francoz Clement Turpin.

Spletno uredništvo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj