Dubrovnik do leta 2030 postal turistična prestolnica sveta?

0
38

Do leta 2030 se bo v Dubrovniku koncentracija domačih in tujih turistov na kvadratni kilometer povečala za 70 odstotkov, kaže raziskava stanja turizma svetovalne hiše McKinsey. Dubrovnik, najbolj znano mesto v Dalmaciji, bo s tem postal najgosteje poseljena turistična destinacija, presegajoč po gostoti turistov celo Benetke. Analiza hrvaškega Poslovnega dnevnika za leto 2024 ugotavlja, da je Dubrovnik po tej meri presegel tudi svetovno znana mesta kot so New York, Amsterdam, Pariz in Rim.

McKinsey poudarja, da je Dubrovnik intenzivno sezonska destinacija, ki v vrhuncu poletne sezone, predvsem v juliju in avgustu, ponuja približno 20-krat več kapacitet za dohodne lete kot izven sezone, npr. v januarju in februarju. Gostota počitniških najemov lahko poleti doseže okoli 90 odstotkov na kvadratni kilometer. McKinseyjeva raziskava uvršča Dubrovnik med destinacije, ki so sezonsko najbolj obremenjene, skupaj z mestoma Cancun v Mehiki in Marakešom v Maroku, kar pomeni visoko koncentracijo obiskovalcev ob omejenih možnostih obvladovanja turističnega toka.

Z namenom boljše razporeditve obiskovalcev so v Dubrovniku začeli reorganizirati urnike križarjenj. Mestne oblasti so nedavno prenehale izdajati nove licence za kratkoročni najem v starem mestnem jedru, da bi omejile stroške najema za domačine. Po McKinseyjevi študiji se potovanja po svetu po velikem padcu v letu 2020 zdaj vračajo k popolnemu okrevanju. Pričakujejo, da se bodo domača potovanja povečala za tri odstotke letno in dosegla 19 milijard nočitev do leta 2030, mednarodna potovanja pa devet milijard nočitev. Podatki s satelitov kažejo, da 80 odstotkov potnikov obišče le 10 odstotkov svetovnih turističnih destinacij.

Spletno uredništvo

Vir naslovne slike: Tripadvisor

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj