Če bi bili Fajonova in Joveva objektivni novinarki, ne bi prodajali takšnih bedarij evropski javnosti

0
112

V Evropskem parlamentu smo bili nedavno priča farsi, ko sta nekdanji novinarki in sedanji evropski poslanki pred celotnim evropskim parlamentom blatile Slovenijo. Pri tem je Fajonova seveda pozabila omeniti, da pravzaprav do ustrahovanja na RTV, prihaja iz vrst stranke SD. Njihova županja je klicala ekipo RTV Slovenija na zagovor glede poročanja, na SD pa so onemogočili vstop novinarju naše televizije. Novinarji (tudi nekdanji) bi se morali pri svojih trditvah nagibati k resnici, a očitno sta izkušnje iz svoje pretekle kariere na Evropskem parketu popolnoma pozabili kot Fajonova, kot Joveva. Evropska poslanka Romana Tomc je bila šokirana nad njunimi trditvami in je prepričana, da jih boli to, da bo Janez Janša vodil predsedstvo, ki pa ga bo tudi uspešno izpeljal.

Javnost je šokirana, saj ne more verjeti, kako lahko oseba, ki je nekoč opravljala poklic novinarja, širi takšne neresnice in blati Slovenijo pred celotnim evropskim parlamentom. Očitno je za prevzem oblasti dovoljeno vse, pa tudi če se s tem spodkopava ime celotne države tik pred predsedovanjem Slovenije v EU. Evropska poslanka Romana Tomc je prepričana, da opozicijo najbolj boli, da bo predsedstvo vodil Janez Janša in zato selijo notranjepolitične zadeve na Evropski parket.

“Niso ogrožena le naša zdravja, ogroženi so svoboda medijev in naše demokracije. Vedno sem v EP ponosno zastopala Slovenijo, ki se je znala postaviti v bran demokraciji, človekovemu dostojanstvu, svobodi, pravni državi. Danes tega ponosa ne čutim,” je evropska poslanka Tanja Fajon s povsem zgrešeno oceno o politični situaciji oblatila Slovenijo pred celotnim Evropskim parlamentom. Številni “navadni smrtniki” so nestrinjanje izrazili kar preko družbenih omrežij in ji pod komentarji zapisali svoje mnenje, saj osrednji mediji znova niso opravili primarne vloge.

Kot novinarka in dopisnica nacionalne Radiotelevizije se je Tanja Fajon z evropsko politiko aktivno ukvarjala vrsto let, pred udeležbo na evropskih volitvah pa je skoraj osem let spremljala razvoj institucij EU in pot Slovenije k današnjemu polnopravnemu članstvu v evropski družini. Fajonova je precej kritik doživela na svoj račun, tudi to, da je njena stranka fizično onemogočila novinarju Nova24TV, da lahko opravlja svoj poklic. “Oglaša se Tanja Fajon, ki je fizično onemogočila novinarju, da opravlja svoj poklic še teden dni nazaj,” so bili kritični.

Tudi Evropska poslanka Irena Joveva je bila nekoč novinarka. Leta 2011 je začela delati v notranjepolitičnem uredništvu Slovenske tiskovne agencije. Pokrivala je področje notranje politike in javnega sektorja, za svoje delo pa konec leta 2014 prejela nagrado Društva novinarjev Slovenije čuvaj/Watchdog za debitantko leta. Februarja 2015 se je zaposlila v uredništvo 24ur na POPTV, poročala je o zunanjepolitičnih, evropskih temah, o migracijah, o arbitraži in o protestih po Evropi “V takratni obrazložitvi so me opisali kot iznajdljivo in pronicljivo dekle, ki poroča strokovno in celovito ter razumljivo tudi tistim, ki kompleksnih vsebin ne spremljajo vsakodnevno,” pojasnjuje na svoji spletni strani.

Joveva dokazano že kot novinarka ni bila strokovna, saj se je kot večina medijske srenje ukvarjala s Slovensko demokratsko stranko in njenim predsednikom. To se vidi posebno sedaj, ko je prestopila v politiko in pokazala prave barve. “Žal mi je, da se je Slovenija znašla v družbi dveh držav, ki sta neodvisne medije že popolnoma zatrle in državne medije preoblikovale v strankarsko propagando,” je prepričana Joveva. Glede na to, da so raziskave pokazale, da je 90 odstotkov medijev levičarsko usmerjenih bi lahko iz njene izjave sklepali, da so omenjeni mediji strankarska propaganda opoziciji, a tega v Bruslju ni omenila.

Šokirana je bila tudi Romana Tomc, ki pravi, da bi morali Fajonova ali Joveva povedati, zakaj so se nekatere stvari zgodile tako kot so se
Tomčevo žalosti, da se morajo notranjepolitične razprave o Sloveniji tako seliti na evropski parket. “Veliko je govora o svobodi, da morajo biti mediji neodvisni in o tem kako je prepovedano posegati v medije, takšne neke splošne floskule, potem pa se znajdejo neke trditve, da se je nekaj zgodilo, a nihče ne pove, zakaj se je to zgodilo,” je pojasnila. Denimo, na evropskem parketu je tako slišati vedno bolj glasne očitke o financiranju STA, pri čemer je kritična, saj bi se v prvi vrsti morali vprašati kam gre denar, ki ga dejansko financira država. “V Bruslju je slišati, kako vlade ne želi financirati STA, nihče pa ne pove, kako se je zgodba začela – vlada ima kot plačnik vendar pravico videti, kam se steka njen denar? V primeru STA ji direktor tega ne omogoči,” je povedala.

Tomčevo veseli, da bo konec marca tudi Vlada Republike Slovenije dobila svojo priložnost in povedati svojo plat zgodbe Evropskim poslancem, ki zdaj o tem razpravljajo s pomočjo plonk listkov. “Žalosti me, da se o Sloveniji v Bruslju razpravlja na ta način. S tem propadla koalicija KUL, ki jih doma vlade ne uspe spodkopati, v tujini blati ime Slovenije,” je še pojasnila.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj