Bratstvo in enotnost še živi: Milosavljevića in njegove profesionalne zdrse podprle strašno “ugledne” univerze iz Sarajeva, Tuzle, Podgorice …

0
89

“Vlada ne bi smela izkoriščati medijev in družbenih omrežij za utišanje akademikov,” so v javnem pismu zapisali profesorji novinarstva z univerz iz Sarajeva, Tuzle, Novega Sada, Beograda, Zagreba in Podgorice, s katerim so podprli profesorja na FDV Marka Milosavljevića. Gre za nič kaj ugledne univerze iz držav, kjer imajo bistveno več težav s svobodo tiska kot v Sloveniji in za katere je očitno običajno, da univerzitetni profesor novinarstva ne zna navajati dejstev in celo zavaja.

Po poročanju portala 24ur se je dvajset profesorjev novinarstva Univerz v Sarajevu, Tuzli, Novem Sadu, Beogradu, Zagrebu in Podgorici podpisalo pod javno pismo, v katerem izražajo podporo profesorju z ljubljanske Fakultete za družbene vede Marku Milosavljeviću. V bran so mu pred dnevi stopili tudi v mednarodni medijski raziskovalni skupini Euromedia Research Group ter članice in člani Katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede. Po njegovem nastopu na seji posebne skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in državljanskih svoboščin je bil namreč po njihovem prepričanju tarča “orkestriranih napadov na osebno in akademsko integriteto”.

Spomnimo, programski svetnik Janez Juhant je bil precej kritičen do Milosavljevićevega nastopa pred parlamentarnim odborom EU, saj mu očita, da je prikril bistvo naše medijske krajine. Prepričan je, da bi lahko bil pri poročanju bolj pošten in priznal, da so direktorja RTV poskušali odstaviti že v času vlade Marjana Šarca. Kar pa je najbolj problematično je pričanje, da je bil Igor Kadunc odstavljen. V resnici je bil novi direktor izvoljen po regularnem postopku, saj se aprila Kaduncu izteka mandat. “Generalni direktor dejansko ni bi zamenjan, pač pa je v regularnem postopku bil izvoljen novi generalni direktor,” je pojasnil Juhant.

Profesorji različnih univerz so prepričani, da so kampanja in pritiski na Milosavljevića nedopustni, saj predstavljajo “neposredno grožnjo njegovi pravici do svobodnega izražanja…Javno sramotenje, ki mu je bil podvržen od nekaterih slovenskih članov vlade ter nekaterih medijev, neposredno ogroža njegovo akademsko svobodo,” so še zapisali v javnem pismu podpore. “Nobena vlada ne bi smela izkoriščati medijev in družbenih omrežij za utišanje akademikov….Kot akademiki zahtevamo popolno akademsko svobodo za kolege. Popolnoma podpiramo Marka Milosavljevića in njegovo delo,” so zaključili pismo.

Ali je demokracija tudi navajanje neresničnih dejstev?
Razprava je v javnosti doživela buren odziv, kajti razkrita je bila “nenamerna” neresnična trditev, da je trenutna vlada predčasno razrešila generalnega direktorja RTV Slovenija, Kadunca. Strokovnjaki in javnost so se na laž burno odzvali, medtem pa FDV in ostali profesorji sedaj obsojajo raje tiste, ki so laž razkrili. Milosavljević se je kasneje tudi preko družabnih omrežij opravičil in dejal, da je nenamerno navedel napačne trditve. Kljub temu, da se od profesorja novinarstva v prvi vrsti pričakuje integriteto, pa ima Milosavljević podporo tudi med profesorji z univerz na jugovzhodu Balkana. Milosavljević je lahko vsekakor uspešen kot profesor in tudi mediji niso kritizirali njegovega dela, a so bili kritični, da je na evropskem parketu z lažjo omadeževal integriteto celotne države.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj