Vladarji golf igrišč v Sloveniji so levi tranzicijski tajkuni in sumljivi poslovneži z ruskim in srbskim kapitalom!

0
108

Z srbskega poslovneža Dragana Šolaka na medijski trg smo odkrili, da je lastnik dveh golf igrišč v Sloveniji. Zato smo se odločili, da raziščemo lastništvo še preostalih desetih golf igrišč v Sloveniji. A kot smo odkrili, nekatera golf igrišča poleg Šolaka, obvladujejo poslovni krogi tajkuna Bojana Petana, nekdanjega spornega bančnika v NLB Mateja Narata, kadri Janeza Zemljariča in nekdanjega direktorja Taluma Danila Topleka. To je le prvi del zgodbe, saj bomo v prihodnje raziskali sporne posle slovenskih podjetij z gradnjo golf igrišč v Dubrovniku, Fratarski šumi in v Savudriji.

V Sloveniji lahko igrate golf na dvanajstih lokacijah. Užitke golfa si lahko privoščite v Moravskih Toplicah, na Bledu, v Lipici, Arboretumu Volčji Potok, na Golf igrišču Ljubljana Smednik, v ljubljanskem Trnovem, v Mokricah, na Ptuju, v Slovenskih Konjicah, Olimjah in na Otočcu. So pomemben dejavnik pri širjenju športnega turizma v Sloveniji, saj zaradi lepih in urejenih igrišč privabimo več premožnih in petičnih gostov iz tujine. A upravljanje golf igrišč razkriva, da se za večino lastnikov in zastopnikov, skrivajo kadri sil bivšega režima in tranzicijski tajkuni, velikokrat povezani s sumljivim ruskim in srbskim kapitalom, ki ga nadzoruje omrežje Janeza Zemljariča.

V našem mediju smo pred časom zapisali, da je lastnik golf igrišč na Bledu in v Moravskih Toplicah sumljivi srbski poslovnež Dragan Šolak. Gre za najbogatejšega Srba, ki je obogatel s podarjeno več milijonsko donacijo finančnega špekulanta Georga Sorosa. Šolak je eden najmočnejših kabelskih operaterjev na območju nekdanje Jugoslavije. Z njim je tudi povezana največja zasebna slovenska televizija, POP TV.  Pred leti je bil prav Telemach med osrednjimi vzroki, zaradi katerih je popustil šefom iz Kranjčeve, ki so vsilili v ponudbo pogoj, da mora vsak uporabnik plačati štiri evre za ogled televizijskih programov  POP TV in Kanal A. Povezanost med največjo komercialno televizijo in Šolakom najdemo tudi pri kreiranju Šolakove televizije N1. Sedaj sta v ekipi že uradno nekdanji novinarki in urednici na 24ur  Suzana Perman in Katja Šeruga ter nekdanji novinar informativne oddaje Miha Orešnik. Vendar celotna shema Šolakove televizije temelji na sumljivi poslovni hobotnici, ki ima končni naslov v Luksemburgu.

V Mokricah vlada poslovno omrežje tajkuna Bojana Petana
Naključje ali ne, poleg Šolakovih golf igrišč se v ozadju zastopstva in lastništva preostalih golf igrišč v Sloveniji skrivajo posamezniki z močnimi poslovnimi vezmi s tranzicijsko levico. Eno izmed golf igrišč – v Mokricah – obvladuje poslovno omrežje Bojana Petana. Tam deluje Golf klub Grad Mokrice. V čudovitem naravnem okolju lahko elitni domači in tuji gostje že trideset let uživajo v igranju na osemnajst lukenj. Vodstveno strukturo sestavljajo predsednik Blaž de Costa in člani upravnega odbora Barbara IsteničMarijan Volonder, Samo Ošina in Stane Ilc.

Predsednik De Costa je lastnik podjetja BLACOS, investicijski inženiring d.o.o in je tesno povezan s poslovnim imperijem tajkuna Bojana Petana. Na spletni strani De Costovega podjetja lahko vidite, da oddaja mobilne hiške v Termah Čatež in Marini Portorož, v dveh pomembnih poslovnih stebrih Petanovega poslovnega omrežja. Povezanost med Petanom in de Costo se tukaj ne preneha. Prav šef golfa v Mokricah je trenutni predsednik nadzornega sveta krovne družbe Bojana Petana, DZS. Med manjšimi lastniki DZS-ja pa opazimo tudi Petanovo ženo Ado Petan de Costa. Slovenski mediji so poročali, da je imperij Petana tik pred zlomom. To kažejo tudi uradni podatki. Subjekt v svoji celotni zgodovini ni imel blokiranih transakcijskih računov, po zadnji bilanci posluje z izgubo. Poslovanje je izrazito odvisno od tujih virov financiranja. Izkazan presežek kratkoročnih obveznosti nad kratkoročnimi sredstvi vodi v nelikvidnost. Posledica relativno nizkega izida iz poslovanja je podpovprečna stopnja donosnosti sredstev. Obrat celotnih sredstev je podpovprečen. Po podatkih sodeč mu De Costa predstavlja enega izmed ožjih sodelavcev, saj mesto predsednika nadzornega sveta zaseda tudi v Petanovem podjetju Del naložbe d.o.o.

Golf igrišče Ptuj obvladuje vidni gospodarstvenik SD
Naslednje golf igrišče, ki ima zanimivo zgodovino je na Ptuju. Tam se je lastniško povezala gospodarska elita najpomembnejših štajerskih podjetij. Dolgoletni direktor Taluma Danilo Toplek je največji posamični lastnik družbe Golf Invest. Preostali večji lastniki z deležem nad deset odstotkov so poslovni partner Taluma, direktor podjetja Silkem Janez Bedrač, ki je drugi največji lastnik. Sledijo še večinski lastnik podjetja CPIN promet, investicije d.o.o Ferdinand Veingerl, polovična lastnica gradbenega podjetja Gradex Milena Škobrijin in nekdanji dolgoletni predsednik Zavarovalnice Maribor in sedanji predsednik NK Maribor Drago Cotar. Manjši lastniki so še Rok Resnik, delna lastnika podjetja Tames Danica Šegula in Franc Šegula, lastnik podjetja Repriza Radoslav Simonič ter  Matej in Zlatka Zupanič.

V Slovenskih Konjicah se nahaja Golf klub Zlati grič. Kot zastopnik je zapisan znan podjetnik na tistem območji Robert Grah. Le ta je bil večinski lastnik podjetja SG AUTOMOTIVE, d.o.o. Gre za podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo svetilnih sistemov za avtoindustrijo. Podjetje se je znašlo v prisilni poravnavi. A kot kaže, upnike razburja dejstvo, da je nekatere terjatve podjetja odkupovala družba ECP Tac Op v lasti Ugurja Yildrima in finančnega ministra v vladi Alenke Bratušek, Uroša Čuferja. Dobri poznavalci pa vedo povedati, da naj bi Čufer in Yildrim odkupovala terjatve za Graha, ki bi tako ohranil podjetje v svojih rokah.

Ne mine golf biznis brez Mateja Narata, znanega banksterja, ki je kopal bančno luknjo
Bogato zgodovino ima tudi Golf Arboretum. Lastniško ga upravljajo podjetje ROD d.o.o. iz Radomelj. Lastniško ga obvladujeta Aleš Ocepek in Janez Narat. A v preteklosti so slovenski osrednji mediji poročali o malverzacijah v Arboretumu. Janez Narat je oče znanega poslovnega igralca Boruta Jamnika in nekdanjega bančnika v NLB, Mateja Narata. Po poročanju Dnevnika se je NLB v letu 2005 odločil prodati večinski delež na razpisu. Predkupno pravico pa je izkoristila druga največja lastnica, Zavarovalnica Triglav. NLB se je hotela naložbe znebiti, saj ji je leta 2005 prinesla kar 213 milijonov takratnih tolarjev izgube.

Velikansko izgubo pa so v NLB plačali predvsem zaradi visoke najemne pogodbe, ki so jo imeli sklenjeno s podjetjem Rod. Aleš Ocepek pa je bil tudi direktor ROD-a in dolgoletni tesni sodelavec Janeza Narata. Zelo sumljivo je predvsem to, da Ocepek ni znal odgovoriti na preprosto vprašanje novinarjev Dnevnika, koliko plačuje mesečno najemnino Golfa Arboretum njegovemu podjetju ROD. A je veliko boljši spomin imel Janez Narat, ki je povedal, da je letna najemnina dobrih 38 milijonov tolarjev. Narat je imel odlično računico, saj je hotel, da bi državna NLB ali Zavarovalnica Triglav odkupili zemljišča v lasti podjetja ROD. Kot so nam povedali poznavalci, pa je šlo le za t.i. izčrpavanje podjetja Arboretum golf, v katerem je sodelovalo poslovno omrežje Mateja in Janeza Narata. Aleš Ocepek pa je tudi dolgoletni direktor Arboretuma Volčji Potok, ki je v stoodstotni lasti države.

Golf igrišče Ljubljana Smlednik je zelo blizu poslovnim igralcem Janeza Zemljariča
Posebna zgodba se vrti okrog znanega golf igrišča v predelu Smlednik v Ljubljani. Kot so nam povedali dobri poznavalci, se okrog podjetja Cubo gibljejo ljudje blizu nekdanjega prvega moža represivnih organov nekdanje Jugoslavije Janeza Zemljariča. Pred kratkim so omenjeno podjetje prodali Rusom, ki naj bi bili del udbovskega omrežja iz tujine. Edini lastnik je bil dolgo časa odvetnik Tomaž Petrovič. Deluje v znani odvetniški pisarna Fabiani, Petrovič, Jeraj, Rejc d.o.o. Po podatkih Erarja je omenjena odvetniška pisarna od leta 2012 prejela že več kot tri milijone evrov, od tega samo od občine Kranj 1.966.237,34 evrov. Prav ta odvetniška pisarna in notar Miro Košak predstavljata enega izmed ključnih členov v delovanju poslovnega omrežja ljudi blizu Janeza Zemljariča. Ambiciozni projekt je zaradi  “ambicioznosti” in drugih ciljev nenadoma končal v stečaju.

Luka Perš

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj