[Video] Miloš Čirič: Erjavec je razklal DeSUS. Poslanci so se želeli pogovarjati, Erjavec pa je želel iti kar mimo njih!

0
137

V sredo je Karel Erjavec članom sveta stranke DeSUS glede nadaljnjih korakov po neuspeli konstruktivni nezaupnici povedal, da ne želi biti več predsednik stranke, nato pa je sejo zapustil in tudi izstopil iz stranke. Na tajnem glasovanju pa so nato za začasnega predsednika stranke določili dozdajšnjega podpredsednika stranke Antona Balažeka. Kongres DeSUS na katerem bodo izvolili novo vodstvo bo glede na določila statuta stranke nekje v obdobju enega leta. Lahko, da pa bo potekal že v roku treh mesecev. Kot resnega kandidata za novega predsednika stranke se omenja celo kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, ki pa teh navedb ni želel komentirati, je pa dodal, da kakšnih dodatnih ambicij zaenkrat nima. 

Ugibanja o Erjavčevem morebitnem odhodu je sicer podkrepila že njegova zaposlitev v telekomunikacijskem podjetju Iskratel, kjer bo opravljal naloge pomočnika generalnega direktorja Željka Puljića“To nalogo sem prevzel predvsem zato, da bi stranko konsolidiral in rešil. Vendar pa so zadnji dogodki pokazali, da je stranka tako razklana, da jo je nemogoče rešiti. Ta razklanost se začne tako od poslanske skupine do občinskih organizacij na terenu,” je v sredo dejal Karel Erjavec. Politični analitik Miloš Čirič je v oddaji Tema dneva poudaril, da odhod Erjavca nikakor ne preseneča. “Erjavec je naredil točno to kar se ne sme. Prej je namreč odšel kot gospod, da smo vsi občudovali, kako gosposko je prenesel odhod. Sedaj pa naredil, kar je naredil.” 

Glede zaposlitve Erjavca v gospodarstvu je Čirič dejal, da sicer vsakomur, ki je deloval na takšnem rangu privošči, da gre v gospodarstvo in poudaril, da je vendarle potrebno zavedanje, da je Erjavec tisti, ki je razklal stranko DeSUS. “Stvar se je začela že prej. On je verjel ljudem, ki so mu prišepetavali, da bo dobil dovolj glasov, čeprav glasov v resnici ni imel nikoli dovolj. Če pustite ob strani vse te dimne bombice in nepotrebne cirkuške vložke tako ene kot druge strani, je dejstvo, da vlada dela v povprečju dobro. Pelje prave strani, pomaga ljudem, industrija dela fantastično. V resnici ni pravega razloga, ker se o vsem več ali manj dogovarjajo, da bi se kaj spreminjalo in da bi šli koalicijski partnerji ven iz vlade.”

Erjavec je razklal stranko DeSUS

Erjavec je želel po besedah Čiriča narediti nekaj na silo. “Temu se reče, da enostavno nimaš občutka, kaj je realno dogajanje. Realno dogajanje je bilo bistveno drugačno, kot takrat, ko je on odšel. Seveda, ker ni vedel, kaj se dogaja v stranki, na terenu in v parlamentu, je padel,” je poudaril Čirič. Na podlagi izjav poslancev DeSUS-a je po besedah Čiriča videti, da so se oni natančno dogovorili o delovanju. “Če bi nadaljevali s tistim, kar so se dogovorili do tega ne bi prišlo,” je prepričan in ob tem dodal, da je Erjavec naredil enako napako kot Aleksandra Pivec, ki je podcenila poslance. “Erjavec je mislil, da bo poslance na silo nekam pripeljal. Ne gre to tako. Zavedati se je potrebno, da je pandemija spremenila dosti ljudi. Ljudje so dosti bolj občutljivi in ne želijo biti samo orodje. Želijo imeti nek vpliv. Poslanci so se želeli pogovarjati, on je želel iti kar mimo njih, zato se je tudi zgodilo, kar se je zgodilo.”

Glede prihodnjega vodstva stranke je Čirič zatrdil, da je o tem težko ugibati, in podal prepričanje, da so se poslanci DeSUS-a začeli obnašati skladno z interesi, ki jih predstavljajo. “Interesi upokojencev se namreč v tej vladi upoštevajo, zakaj bi se iz tega umikal? V Sloveniji včasih lahko večkrat opazujemo, da se ljudje ne odločajo na podlagi najboljših interesov, ampak na podlagi drugih čudnih kriterijev. Celo kontra svojim interesom. Če bi se tako obnašala podjetja, bi bilo to slabo za gospodarstvo.” V zvezi s prihodnostjo stranke DeSUS na naslednjih volitvah je Čirič poudaril, da je vendarle potrebno zavedanje, da je eno leto dolga doba in marsikaj se lahko dogodi. “Videli smo že, kako so stranke strmo zrasle v takšnem obdobju (npr. stranka SDS) in videli smo stranke, ki so padle. Kaj se bo zgodilo v času enega leta, je odvisno od njihovega delovanja. Torej, kako učinkovito in uspešno bodo delovali,” je bil jasen Čirič.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj