[Video] Dr. Logarjeva: Podatki ne kažejo na povezavo med cepivom in nastankom krvnih strdkov, je pa prav, da se naredi podrobna analiza primerov

0
109

Naročilo cepiva Pfizer-BoiNTech je bilo do zdaj izdano za skoraj 2 milijona odmerkov, ki jih zaenkrat še nismo dobili, zato ni smiselno naročati dodatnih odmerkov, dokler ne dobimo teh, je poudarila vodja posvetovalne skupine dr. Mateja Logar. Glede cepiva AstraZeneca pa je pojasnila, da podatki ne kažejo na povezavo med cepivom in nastankom krvnih strdkov, je pa prav, da se naredi podrobna analiza primerov.  V ponedeljek je bilo v Sloveniji zaznati, po več kot petih tednih, najvišje število novih okužb.

Kar nekaj držav je začasno zaustavilo cepljenje s cepivom AstraZeneca, čeprav stroka še naprej zatrjuje, da je cepivo varno. Po cepljenju s tem cepivom je namreč prišlo do nekaj primerov nastajanja krvnih strdkov. Podatki, ki so na voljo, sicer ne kažejo, da bi bi bila po cepljenju povečana tvorba krvnih strdkov. Pojavnost strdkov je bila do 11. marca, ko je bilo cepljenih približno 17 milijonov ljudi, 2 primera na milijon ljudi, primerov strdkov krvi je bilo namreč 37. To je sicer nizko število, je pa zaradi varnostnih razlogov in transparentnosti prav, da se naredi podrobno analizo teh primerov in da se ugotovi, ali je morda kakšna posebna skupina, ki je glede tega bolj ogrožena. “Vendar pa že če pogledamo samo sestavo cepiva, je zelo malo verjetno, da bi šlo za povezavo med cepivom in nastankom krvnih strdkov,” je v oddaji Tema dneva včeraj pojasnila vodja strokovne posvetovalne skupine dr. Mateja Logar.  Enako je včeraj pojasnila tudi dr. Bojana Beović, ki je dejala, da je pogostost zapletov ob cepljenju zares majhna, za zdaj pa tudi ni nobenih dokazov o povezanosti pojava strdkov in cepljenjem. “To samo po sebi govori proti temu, da bi bilo treba cepljenje ustaviti,” je še komentirala. V medijih se tudi pojavljajo kritike, da vlada v drugem krogu ni naročila cepiva proizvajalca Pfizer-BioNTech. A je Logarjeva kritike ovrgla in pojasnila, da smo že prvič naročili skoraj 2 milijona odmerkov tega cepiva, naročenega pa še nismo dobili v celoti, predvsem zaradi tempa proizvodnje. Zato naročanje dodatnih odmerkov nekako nima smisla, dokler ne dobimo celotne prve pošiljke.

Številke v ponedeljek so bile najvišje v zadnjih petih ali šestih tednih, sicer je bilo testirano veliko število ljudi, ampak kljub temu je bilo pozitivnih približno 19 odstotkov PCR testov, kar definitivno ni dober kazalnik, je opozorila Logarjeva in dodala da upa, da so visoke številke posledica velikega števila testiranj. V Sloveniji so včeraj, torej v torek, opravili 5989 PCR testov, od tega jih je bilo pozitivnih 1112. Povprečje novih primerov zadnjih 7 dni je znašalo 737. Hospitaliziranih je bilo 444 bolnikov, intenzivno nego jih je rabilo 83. Umrlo je sedem oseb. Aktivnih primerov je bilo 10,310. Med občinami glede na potrjene nove okužbe izstopajo Celje 36, Domžale 33, Kranj 21, Jesenice 17, Trbovlje 21, Litija 20, Zagorje ob Savi 16, Nova Gorica 14, Sežana 27, Koper 33, Izola 12, Piran 17, Ljubljana 138 in Maribor 56. 14 dnevna incidenca znaša 488 primerov na 100.000 prebivalcev. 7 dnevna incidenca znaša 245 (včeraj 239). Najvišjo 7 dnevno incidenco beležimo na Koroškem in v Zasavju.

Več premierjev članic Evropske unije, tudi slovenski premier Janez Janša, se je včeraj zavzelo za pravičnejšo razdelitev cepiv proti covidu-19 v EU, saj bi se lahko v nasprotnem primeru EU znašla v politični krizi. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je gostil pet kolegov, s katerimi je pred dnevi naslovil pismo na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. V njem so opozorili, da razdelitev cepiv proti covidu-19 med državami članicami EU ni v skladu z dogovorjenim ključem delitve na osnovi števila prebivalcev.

“Želimo se izogniti morebitni politični krizi, ki bo zagotovo nastala, če bomo konec junija prišli v situacijo, ko bo imela polovica držav članic EU potrebno 60-odstotno precepljenost, druga polovica držav pa recimo le 30-odstotno,” je poudaril Janša. Premierji so se, po poročanju STA, na Dunaju strinjali, da je nujno predvsem poiskati rešitev oziroma korektivni mehanizem, ki bo delitev cepiv vrnil na izhodiščno točko – torej h ključu na osnovi števila prebivalstva.

Do danes smo v Sloveniji prejeli 333.075 odmerkov cepiv, je na novinarski konferenci povedala nacionalna koordinatorica programa cepljenja dr. Marta Grgič Vitek.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj