Hrvaški hotelirji in drugi turistični delavci so optimistični in polni pričakovanj za rekordno poletno turistično sezono. Tudi turisti, ki želijo uživati v soncu in morju, so trenutno zadovoljni, ne glede na to, da se cena kave viša. Vendar pa hrvaški distributerji opozarjajo, da bodo cene še narasle. Bi lahko skodelica kave kmalu postala luksuz, ki si ga bodo lahko privoščili samo premožni turisti? In ne gre le za kavo; dražijo se vse surovine. Tudi v slovenski Istri je letos cena kakava poskočila. Kakšne so razmere na naši obali?
Medtem ko so cene v gostinstvu dolga leta ostajale večinoma nespremenjene, smo po koncu epidemije doživeli občutno rast cen. Gostinci priznavajo, da se višji stroški surovin vedno prenesejo na kupca, vendar to predstavlja le majhen del stroškov v celotnem procesu. Stroški, kot so elektrika, najemnina in celo predvajanje glasbe na terasi lokala, se občutno povečujejo. Glavni strošek pa je delovna sila. Zaposleni v gostinstvu niso več na minimalnih plačah, zlasti v lokalih, kjer je veliko dela, so plače znatno višje.
Vendar pa so ne glede na višanje cen in občasno pritoževanje, trenutno gostinski lokali še vedno polni.
Spletno uredništvo