Premier Janez Janša se na Dunaju udeležuje sestanka šestih evropskih držav glede pravične razdelitve cepiv za covid-19

0
130

Slovenski predsednik vlade Janez Janša se namerava danes udeležiti pogovorov v avstrijski prestolnici, ki se bodo nanašali na razdelitev cepiv za covid-19, med državami članicami EU. Gre za delovni sestanek v prostorih avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza. Udeležbo v živo sta potrdila še premierja Andrej Babiš iz Češke in Boyko Borissov iz Bolgarije. Preko videopovezave pa bosta dogodek spremljala predsednika vlad Hrvaške – Andrej Plenković in Latvije – Arturs Krišjānis Kariņš. 

V skladu z napovedmi nameravajo predsedniki vlad že omenjenih držav nadaljevati pogovore, ki se nanašajo na enakopravno distribucijo cepiv proti covidu-19. Na to problematiko so v soboto sicer že opozorili v skupnem pismu namenjenem predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen ter predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. V pismu so med drugim tudi izrazili zahtevo, da se čimprej skliče pogovore vodij članic EU v zvezi s to problematiko, poroča STA.

V svojem pismu so državniki opozorili, da dobava cepiv državam EU s strani farmacevtskih podjetij ni skladno s že dogovorjenim ključem, da je delitev odvisna glede števila prebivalcev v posamezni članici EU. Zaradi nepravičnega razdeljevanja nekatere države enostavno ne bodo zmožne izpolniti ciljev, ki se nanašajo na cepljenje proti Covidu-19, in sicer za drugo četrtletje. Ob tem so izrazili zaskrbljenost, da bodo do poletja med posameznimi državami EU prišlo do velikih neenakosti, kar pa ne nasprotuje le skupnemu dogovoru, marveč tudi duhu evropske solidarnosti.

Vendar pa Evropska komisija v svojem odzivu na kritike ne želi priznati, da je storila napake pri nabavah cepiva proti koronavirusu. Kot navaja, naj bi zgolj nastopile težave z zmogljivostmi proizvodnje. Kot so še poudarili že delajo na tem, da bi zaplete odpravili. Obenem so v Bruslju še izpostavili, da se glede razdelitve odmerkov pogajajo članice EU same. Obenem so še navedli, da se same dogovarjajo s farmacevtskim podjetji glede konkretnih dobav.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj