Politizacija znanosti: Kaj počne propadli kandidat KUL Jože P. Damijan med strokovnjaki okrogle mize Inštituta Jožefa Stefana?

0
95

Poslanstvo Instituta Jožefa Stefana je v ustvarjanju, širjenju in prenosu znanja na področju naravoslovnih in tehniških znanosti ter znanosti o življenju, je mogoče prebrati na uradni strani instituta. Ravno iz tega razloga bi človek pričakoval, da bodo na prihajajočo okroglo mizo o obvladovanju pandemije covid-19, ki jo bo ob Stefanovih dnevih 2021 v sredo, 24. marca 2021 ob 13. uri, organiziral Institut Jožef Stefan povabili izključno strokovnjake, ki nimajo nikakršnih povezav s politiko. Očitno pa brez ekonomista Jožeta P. Damijana, ki se je nedolgo tega potegoval za mesto mandatarja vlade KUL, sedaj pa ustanavlja novo stranko, preprosto ne gre.

Iz seznama sodelujočih na okrogli mizi o obvladovanju pandemije covid-19 je namreč razvidno, da so med povabljene govorce uvrstili: prof. ddr. Borisa Turka, (biokemika, predsednika Znanstvenega Sveta IJS), dr. Marka Pleška (podjetnika (Cosylab) in predsednika Upravnega odbora IJS), prof. dr. Alojza Ihana (imunologa, Uni Lj, medicinska fakulteta), prof. dr. Tomaža Grušovnika (filozofa, Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta), prof. dr. Aleksa Jakulina (statistika, COVID19 Sledilnik, nekdaj Columbia University (New York)) in prof. dr. Jožeta P. Damijana (makroekonomista, Uni Lj, Ekonomska fakulteta).

Marsikdo bi pomislil, da so se za povabilo Damijana odločili, ker Gregor Golobič, ki ga je premier Janez Janša v nedavnem intervjuju označil za operativca trde levice, ki sredi epidemije ruši vlado, ni imel časa. Dejstvo je, da Slovenija premore vrsto strokovnjakov iz področja ekonomije, zato je res težko razumeti, čemu so se odločili ravno za to, da povabijo Damijana. Damijan je namreč oseba, ki se je kljub temu, da se je Slovenija znašla sredi epidemije, odločil za to, da skupaj s četverčkom KUL ruši vlado.

Njegov program je strokovnjak Masten povsem raztrgal
Damijan je kot nekakšna misija koalicije KUL, ki ga je nato sicer nadomestil sedaj že nekdanji predsednik DeSUSa Karel Erjavec, sodeloval pri oblikovanju programa KUL. V luči njegovega izbora za govorca okrogle mize je tako težko mimo kritike ekonomskega dela programa. Spomnimo. Priznani slovenski ekonomist in redni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, dr. Igor Masten, je povsem raztrgal del programa “Koalicije ustavnega loka”, ki ga je na svojem blogu objavil tudi  Damijan, ki se tiče t.i. likvidnostne sheme. “Del programa o likvidnostni shemi ima 117 besed. Do sedaj sem bil prepričan, da je fizično nemogoče pisati nesmisle s tako gostoto. Kaj šele mora biti v preostalih 32 tisoč besedah?!”

Med drugim je Masten tudi opozoril naslednje: “Najprej, predlog je neskladen z začasnim okvirjem Evropske komisije o državnih pomočeh v COVID krizi. Tako glede ročnosti kot obrestnih mer. Vloge on-line? Sliši se ful kul digitalno. V praksi to pomeni, da bi moralo 14 bank delati 14 aplikacij. Stroški visoki, izvajalcev le ene par na trgu. Banke komaj čakajo! Prej bo cepivo v trafikah, kot bi bili kul digitalni. Izvajanje se prenese na banke. Iz bank, ki že sedaj izvajajo shemo, naj se prenese na banke?! SID bi prevzel obveznosti do bank? Do bank imajo obveznosti le posojilojemalci. Torej bi SID prevzel obveznost odplačevanja posojil?!” Iz kritike je seveda razbrati, da Damijan več kot očitno vsega skupaj ni ravno premislil dobro. Glede na to, da je Damijan v preteklosti kot pomemben ukrep za preprečevanje širjenja virusa ob upoštevanju zaščitnih ukrepov priporočal prezračevanje prostorov, se marsikdo vpraša, če bo morda spregovoril o tem?

Prejšnji teden je odjeknila novica o tem, da je ekipa Odseka za inteligentne sisteme Instituta Jožef Stefan na mednarodnem tekmovanju Pandemic Response Challenge fundacije Xprize uvrstila na drugo mesto. Po poročanju STA Gre za tekmovanje, na katerem so razvijali računalniške modele, ki predvidevajo prenos okužb v lokalnem okolju in na podlagi tega predlagajo ukrepe za boj proti epidemiji. Navedeno le potrjuje, da institut deluje na profesionalni ravni, zato je resnično težko razumeti čemu bi na okroglo mizo povabili osebo, kot je Damijan in s tem prispevali k politizaciji instituta. Konec koncev je celo vodja poslanske skupine SD Matjaž Han zatrdil, da so med Damijanovimi partnerji v ozadju Golobič in njegovi partnerji. Ker nas takšna izbira govorca, ki je napovedal, da bo ustanovil novo stranko, čudi, smo se odločili, da na institut naslovimo vprašanje, čemu so se odločili za takšen korak?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj