Praznik divjih špargljev v slovenski Istri
Slovenska Istra bo letos prvič gostila Dneve divjih špargljev, kulinarični dogodek, ki bo potekal od 28. marca do 13. aprila. Po celotni regiji, vključno z Izolo, Koprom, Piranom, Ankaranom in okoliškimi območji, bo 21 restavracij in gostiln ponujalo specialitete, osredotočene na divje šparglje, priljubljeno sezonsko sestavino. Dogodek organizirajo štiri turistične destinacije pod okriljem blagovne znamke Love Istria, ki želi z njim promovirati lokalno kulinariko in podpreti lokalne gostince.
Raznolikost okusov
Poleg klasične fritaje s šparglji bodo gostinci ponudili še vrsto drugih jedi, kot so kremne juhe, domači fuži, rižote in paleta ribjih ter mesnih jedi. Inovativne sladice, pripravljene s to dragoceno sestavino, bodo prav tako del ponudbe. Vsi meniji bodo temeljili na skrbno izbranih lokalnih sestavinah, veliko gostincev pa bo sledilo načelom trajnostne gastronomije in pobudi Kilometer nič.
Pomen špargljev v Istri
Divji šparglji niso le kulinarična poslastica, temveč tudi del istrske tradicije in kulture. Organizatorji dogodka poudarjajo, da je cilj širjenja dogodka po celotni regiji omogočiti obiskovalcem boljše spoznavanje te sezonske specialitete ter obenem podpreti lokalno gospodarstvo.
“Divji šparglji so v Istri del tradicije, kulture in načina življenja. S širjenjem kulinaričnih dni želimo obiskovalcem omogočiti, da še bolje spoznajo to sezonsko poslastico in obenem podprejo lokalne gostince,” sporočajo organizatorji.
Celoten seznam sodelujočih gostiln in njihovih menijev je na voljo na uradni spletni strani dogodka, kjer lahko obiskovalci načrtujejo svoj obisk in se odločijo, katere specialitete želijo poskusiti. Vabljeni, da okusite najboljše, kar ponuja slovenska Istra v tem posebnem času leta.
Spletno uredništvo Naša Primorska