Migrant izvedel teroristični napad! V nakupovalnem centru z nožem začel zabadati ljudi

0
149
Policija na kraju zločina v Aucklandu na Novi Zelandiji. (Foto: Twitter)

Novozelandska premierka je sporočila, da je “nasilni ekstremist” izvedel napade z nožem. Gre za posameznika, ki je sledil ideologiji Islamske države in mu sledila policija. Tragedija se je v petek pripetila v mestu Auckland v supermarketu. Govora je o terorističnem napadu. 

Premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern je za javnost sporočila žalostno vest, da je v supermarketu v mestu Auckland prišlo do terorističnega napada, zagrešil pa ga je moški, ki je sledil ideologiji Islamske države. V svojem napadu z nožem je poškodoval šest oseb, zatem pa padel pod streli policijskega orožja. Tragedija se je pripetila 3. 9. 2021 v petek v popoldanskih urah. Njegove žrtve so že bile prepeljane v bolnišnico. Napadalec naj bi bil državljan Šrilanke, ki je na Novo Zelandijo prispel leta 2011, vse od leta 2016 pa je bil oseba v interesu nacionalne varnosti, poroča Guardian.

 

Kot je še navedla Ardernova, so ga navdihnili ideološki pogledi Islamske države, vendar pa je bil ves čas “volk samotar”. Na Novi Zelandiji so teroristični napad že razglasili za podlo dejanje, ki ga je izvedel posameznik, in ki nima nikakršne veze z vero, kulturo in etnično pripadnostjo. Kot je bilo še navedeno, gre za posameznika, ki ni užival podpore kakšne druge osebe ali skupnosti. Policija zaradi obsežnega spremljanja ekstremista ve, da je deloval sam.

Od trenutka, ko je stopil v supermarket so mu oblasti sledile in ga nadzirale preko kamer. Policija mu je bila tik za petami, ko se je tragični dogodek pripetil. Ta raven nadzora je bila zagotovljena zato, ker so bile oblasti zaskrbljene zaradi njegovega ravnanja. Vendar pa podrobnosti, zakaj je bil pod stalnim nadzorom policije, niso znane. Posameznik se je pred časom sicer že znašel na sodiščih, vendar pa ga po zakonu niso smeli zapreti, zato je bil stalno pod nadzorom.

Policija je hitro obvladala islamističnega napadalca, ki je z nožem zabodel vsaj šest oseb. (Foto: Twitter)

Znano je tudi, da so tri izmed žrtev v kritičnem stanju. Na kraju zločina se je znašlo vsaj deset policijskih avtomobilov in rešilec. Kot še navajajo oblasti je pred zločinom vstopil v trgovino kot običajno, zatem pa v trgovini našel nož, ob tem pa so mu nadzorni organi poskušali čim bolj natančno slediti. Zatem ga je policija izsledila, se mu približala in ga ustrelila. Vsekakor ni bilo mogoče, da bi mu policija ves čas stala za petami, je pa bila v stalni pripravljenosti, zato je lahko preprečila druge potencialne napade. Policija je reagirala v 60-ih sekundah od pričetka napada. Ob napadu so ljudje histerično kričali in bežali iz trgovine. Teorrist je tekal naokrog kot ponorel.

Domen Mezeg

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj