[Intervju] Boris Tomašič: “Leva opozicija je v svojem bistvu nedemokratična. Prepričani so, da je medijske svobode konec tisti trenutek, ko si jih drzne nekdo kritizirati.”

0
126

Boris Tomašič se je rodil leta 1967. Doma je iz Brestanice pri Krškem. Po končani srednji elektrotehniški šoli v Krškem, je končal prvostopenjski študij na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju in tam diplomiral. Kasneje je končal tudi študij ekonomije. Lani pa je magistriral na temo mednarodnega priznanja Slovenije. Na začetku svoje kariere je deloval v politiki, nato je delal v gospodarstvu. Med drugim je bil direktor Urada za mladino, sekretar poslanske skupine SDS in direktor občinske uprave. Kot prokurist in direktor je deloval v podjetju Slovenijales Trgovina; ko so ga nezakonito razrešili, se je ukvarjal s filmsko produkcijo ter celo s proizvodnjo in prodajo čokolade. Aktiven je bil tudi v športu, denimo v Rokometnem klubu Škofja Loka in kot član arbitražne komisije pri Rokometni zvezi Slovenije. Tudi kultura mu ni tuja, saj je kot ljubiteljski igralec sodeloval v dramskih igrah. Izkušnje v medijih si je pridobival kot direktor Radia Gorenc, deloval pa je tudi kot neodvisni televizijski producent. Od ustanovitve televizije Nova24TV je bil programski direktor in producent, nato odgovorni urednik obeh televizijskih programov na Nova24TV, danes pa je direktor Nova24TV in Nove hiše, d. o. o. Na televiziji Nova24TV je najprej vodil oddajo Hobotnica, sedaj vodi oddajo Kdo vam laže?. V različnih oddajah pa sodeluje tudi kot politični analitik. Je ponosni oče treh hčera.

Ob petletnici delovanja televizije Nova24TV smo se pogovarjali z njenim direktorjem Borisom Tomašičem, ki hkrati vodi zelo odmevno oddajo “Kdo vam laže?”. V pogovoru smo se dotaknili razvoja te televizije, napadov nanjo in aktualnega političnega dogajanja v Sloveniji, ki se je vsaj nekoliko razbistrilo z nedavnim glasovanjem o t. i. konstruktivni nezaupnici v Državnem zboru RS.

DEMOKRACIJA: Gospod Tomašič, v teh dneh televizija Nova24TV zaznamuje peto leto svojega delovanja. Marca 2016 ste začeli oddajati nov televizijski informativni program, ki je v slovenski medijski prostor prinesel nov veter. Nedvomno je zagon nove televizije zahteven projekt tako finančno, tehnično kot kadrovsko!?

TOMAŠIČ: Pred petimi leti smo začeli v skromnih prostorih v četrtem nadstropju na Linhartovi 13 v Ljubljani. Začetek je bil težak in finančno omejen. Da smo sploh lahko začeli, se moram zahvaliti ljudem, ki so želeli spremembe na naši takrat monolitni medijski sceni in so investirali denar v projekt Nova24TV. Kupili so delnice nastajajočega projekta, mnogi so si odtrgali od sicer premajhnih pokojnin. Danes lahko rečem le: Hvala vsem, ki ste verjeli v nas.

Začetki so bili težki. Imeli smo premalo ljudi in denarja. Delali smo v nemogočih razmerah. Primer: naš studio je bil velik 20 m² in visok 2,5 metra. Delali smo z najcenejšo tehniko, vsi smo se učili. Imeli smo ogromno tehničnih težav. Pogosto je bilo videti, da nam ne bo uspelo. Vztrajali smo, za kar gre zahvala vsem sodelavcem, in uspelo nam je. Danes je televizija Nova24TV resna in ugledna televizija z izjemnim vplivom.

DEMOKRACIJA: Epidemija novega koronavirusa je močno vplivala na življenje in delo vseh, tudi medijev, se pravi televizij. Ali pripravljate po koncu epidemije, ko bodo večje možnosti za snemanja v živo, novo programsko shemo, nove oddaje?

TOMAŠIČ: S prvim februarjem smo posodobili programsko shemo in jo prilagodili željam gledalcev. Dokončali smo nove studie, tako da imamo danes na razpolago tri. Od tega je eden velik, saj ima kar 13 metrov veliko videosteno. Prvič smo ga javnosti predstavili prav na rojstni dan televizije ta ponedeljek. Nove spremembe in nove oddaje pa načrtujemo za letošnji september. Bralcem lahko namignem, da med drugim pripravljamo novo oddajo “Razkrito”. Če poenostavim, bo to oddaja, ki bo na prvi pogled podobna Tarči RTV Slovenija, a se bo v nasprotju z njo ukvarjala z resnimi problemi in bo objektivna.

DEMOKRACIJA: Poleg tega, da ste direktor, vodite tudi zelo odmevno oddajo “Kdo vam laže?”. Od kod ideja za oddajo, v kateri razgaljate laži konkurenčnih medijev?

TOMAŠIČ: Lahko neskromno rečem, da je oddaja Kdo vam laže? paradna oddaja naše televizije. V njej resno analiziram laži medijev in politikov, vse skupaj pa ponudim gledalcem na zanimiv, pogosto satiričen način. Nekaj torej, kar je v slovenskem prostoru manjkalo. Predvsem pa je bila politična satira vedno v domeni levih “humoristov”.

DEMOKRACIJA: No, nekateri se zmrdujejo nad oddajo, nad njenim domnevno nizkim nivojem, a sam opažam, da se je zelo prijel ta, če lahko tako rečem, “ljudski pristop”, nekateri pravijo temu celo “gostilniški pristop”. Očitno je namreč, da vašo oddajo množično gledajo gledalci različnih svetovnonazorskih prepričanj in slojev. V čem je po vaše skrivnost njenega uspeha?

TOMAŠIČ: Moje vodenje je nekonvencionalno in v nasprotju z vsemi televizijskimi pravili. Po moji oceni je prav zato zanimivo in popularno. Gledalce namreč spoštujem in se pogovarjam z njimi na način, ki je všečen in jih ne postavlja v manjvreden položaj. S svojim nastopom sem razbil mit, da ni desne satire. Moram pa priznati, da mi t. i. mainstream mediji in politiki “burek koalicije” delajo veliko uslugo. Izrečejo namreč toliko neumnosti in laži, da komaj vse obdelam v svojih oddajah, ki so zdaj že štirikrat na teden.

Kar pa zadeva očitke o nizkem nivoju. To mi po navadi očitajo tisti, ki vpijejo “smrt janšizmu”. Če komu ni všeč, naj je ne gleda. Mnogi ne razumejo mojih dovtipov in se zato zgražajo. Bistveno več je tistih, ki jim je oddaja všeč in ob njej uživajo. To pa zame edino šteje.

DEMOKRACIJA: V oddaji ste se veliko ukvarjali s t. i. koalicijo KUL oziroma t. i. burek koalicijo. Kako komentirate dejstvo, da je koalicija KUL oziroma njen kandidat za mandatarja Karl Erjavec dobil samo štirideset poslanskih glasov podpore pri glasovanju o nezaupnici vladi? Da je v bistvu doživel popoln polom …

TOMAŠIČ: Stricem iz ozadja oz. globoki državi je z negativno selekcijo uspelo za vodje levih strank nastaviti popolnoma nekompetentne kadre. Razmislite. Danes so smetana levice Tanja Fajon, Luka Mesec, Marjan Šarec in Alenka Bratušek ter seveda popolnoma propadli Karl Erjavec. Lestvica je zelo nizko. Če uporabim svojo misel: ta kader je tako nizko, da moraš pogledati navzgor, da vidiš dno.

DEMOKRACIJA: Levi ekstremistični opoziciji torej ni uspelo zrušiti vlade, a očitno je, da skuša slovensko vlado  in njenega predsednika diskreditirati v Bruslju prek novinarskih prispevkov tujih medijev, in to pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta. Kako gledate na to? Ob tem je jasno, da danes tuji mediji pogosto nekritično objavljajo stvari, ki jim jih iz Slovenije posredujejo levi politični aktivisti …

TOMAŠIČ: Leva opozicija je v svojem bistvu nedemokratična. Prepričani so, da  je medijske svobode konec tisti trenutek, ko si jih drzne nekdo kritizirati. Dokaz za to se je zgodil pretekli teden, ko so Socialni demokrati (ki si pravijo ponosni nasledniki zveze komunistov) preprečili snemalcu naše televizije udeležbo na javno sklicani tiskovni konferenci. To pove vse in dodaten komentar ni potreben.

DEMOKRACIJA: Sociolog dr. Bernard Nežmah je nedavno v intervjuju za portal Domovina dejal, da ti novinarski prispevki govorijo o stanju novinarstva v svetu. Včasih so se tuji novinarji vsaj potrudili, prišli v državo, o kateri so nameravali nekaj napisati, govorili z različnimi sogovorci. Pri tem je citiral legendarnega poljskega novinarja Jarosława KapuścińskegaVčasih, ko sem šel v neko deželo, sem šel tja za nekaj tednov ali mesecev, jo preučeval, navezoval stike … Danes, ko se zgodi neki dogodek, pošljejo ekipo, ki gre tja za dva, tri dni. Tja gredo novinarji, ki dežele še na zemljevidu ne znajo najti.” No, danes pa še države niti ne obiščejo več in že mislijo, da s pomočjo nekaj klicev ali elektronskih sporočil vse vedo o njej. Po Nežmahu smo tako priča vdoru analfabetov v novinarstvo …

TOMAŠIČ: Prepričan sem, da je v Sloveniji novinarstvo v žlahtnem pomenu te besede mrtvo. Novinarjev, ki bi si zaslužili ta naziv, praktično ni več. Večinoma gre za politične aktiviste ali pa kruhoborce. Zanimivo je, da naši novinarji delajo bistveno bolj profesionalno kot pa “pravi” novinarji na POP TV ali RTV Slovenija. Mi vedno damo možnost drugi strani, da pove svoje stališče. Še vsak gost, ki je bil pri nas (četudi politično s popolnoma druge strani), je priznal, da tako korektne obravnave ni imel še nikjer.

DEMOKRACIJA: No, naj se vrneva k političnemu dogajanju v Sloveniji. Očitno je, da se bo juriš ekstremistične levice na vlado nadaljeval tudi v prihodnjih mesecih kljub vladni ponudbi za sodelovanje …

TOMAŠIČ: Nedvomno bodo zelo glasni. Uničevati in vpiti je tudi vse, kar znajo.

DEMOKRACIJA: Kako pa si razlagate to, da so se v KUL prej zavzemali za novo levo vlado, sedaj pa na veliko govorijo, da so potrebne predčasne volitve?

TOMAŠIČ: V resnici se volitev bojijo. To je samo opravičevanje lastne nesposobnosti. Imeli so vlado in še bi jo lahko imeli. Ampak impotentnosti se ne da dolgo skrivati.

DEMOKRACIJA: In še vprašanje za konec. Kdaj bomo lahko rekli, da je slovenska medijska scena normalna, da je profesionalna in svetovnonazorsko uravnotežena?

Želite, da napovem, koliko časa še potrebujemo? Po prepričljivi zmagi zdajšnje koalicije na prihodnjih volitvah se bodo stvari normalizirale.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj