F1: Za otvoritev nočna dirka v Bahrajnu

0
181

Končno bomo dočakali začetek nove sezone Formule 1 in trenutek, ko bomo prvič lahko videli kakšna so razmerja med vozniki in ekipami. Šele tretjič v zgodovini bo kot prvo prizorišče nove sezone steza v Sakhirju za Veliko nagrado Bahrajna.

Bahrajn je v karavani Formule 1 od leta 2004. Dve leti kasneje se je zgodilo prvič, da se je sezona začela tam. Leta 2010 pa so bili gostitelji še drugič.

Steza, ki nosi uradno ime “Bahrain International Circuit” je nastala sredi puščave, a nudi odlične dirkalne pogoje in sodobno infrastrukturo. Zasnoval jo je 66-letni Nemec Hermann Tilke. Zaradi puščavskega okolja pa progi vseeno primanjkuje edinstvenosti in pristnosti. Zaradi hude vročine mora biti publika nameščena zgolj na eni tribuni zato je veliko delov takšnih, ki so zapuščeni in tihi, če ne štejemo hrupa motorja.

Velike asfaltirane cone odpuščajo napake, a je problem pri pesku, ki ga veter nosi na stezo in to kljub prizadevanjem organizatorjev, ki to poizkušajo preprečiti z nanosom lepila.

Leta 2010 so se organizatorji odločili, da bodo stezo podaljšali. A namesto tega, da bi dirka postala bolj zanimiva je to zgolj povečalo čas kroga in zato so se čez dve leti odločili, da se vrnejo na konfiguracijo, ki je veljala od leta 2004 do 2009.

Prehitevanja niso preveč pogosta in se najpogosteje zgodijo v prvem ovinku pred katerim je dolg raven odsek.

Zaradi visokih temperatur in peska se gume obrabijo več kot pa je to v povprečju. Bolj obremenjeni so tudi motorji, ki morajo zaradi tega biti opremljeni s posebnimi zračnimi filtri. Tudi, ko je govora o zavorah je treba dodati, da so v Bahrajnu najbolj na udaru, če ne štejemo Kanade in Monze. Stabilnost dirkalnika pri zaviranju in dober oprijem pri številnih počasnih zavojih sta tako najpomembnejši značilnosti pri nastavitvah avtomobila.

Čeprav so temperature v Bahrajnu visoke pa so razmere zaradi pomanjkanja vlage v zraku precej lažje kot na primer v Maleziji.

Od leta 2014 je datum Velike nagrade Bahrajna prestavljen na nočni termin. Posledično so se temperature med kvalifikacijami in dirkanjem bistveno znižale kar je voznikom olajšalo dirkanje, hkrati pa je zmanjšalo obremenitev pnevmatik, zavor in drugih sestavnih delov dirkalnika.

Na prvi dirki, ki so jo izvedli leta 2004 je slavil Michael Schumacher. Vse dirke te sezone Formule 1 boste lahko ekskluzivno spremljali samo na televiziji Sportklub.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj