Afera Vitol: Do milijonskega posla na Petrolu s pomočjo nepotizma?

0
188

Veliki zmagovalec nedavnega razpisa za dobavo energentov je mednarodna korporacija Vitol, ki jo v regiji že leta predstavlja razvpiti Marino Velan, tesni prijatelj enega od direktorjev Vitola Chrisa Bakea. Vitol je po naših zanesljivih informacijah do ogromnega posla prišel preko posredovanja Milana Stankovića, nekdanjega partnerja nečakinje predsednice uprave Petrola Nade Drobne Popovič.

Petrol je največje slovensko podjetje po prihodkih in največja slovenska energetska družba. Osrednjo poslovno dejavnost družbe predstavlja trgovanje z naftnimi derivati, plinom in ostalimi energenti. Gre za poslovno področje, na katerem Petrol ustvari več kot 80 odstotkov vseh prihodkov od prodaje, na slovenskem trgu pa dosega tudi vodilni tržni delež. Že desetletja velja prav funkcija nabave energentov v Petrolu za eno najvplivnejših funkcij v državi, saj letno izvede za več milijard evrov naročil na precej zaprtem in dokaj nepreglednem trgu.

Ni naključje, da sta od osamosvojitve naprej pomembni funkciji v Petrolu zasedala tako Mitja Klavora kakor Franci Perčič, eno izmed hčerinskih družb je dolga leta vodila svakinja Draga Kosa, trenutno pa je eden največjih “vojnih” dobičkarjev političnega kupčkanja okrog Petrola prav Matjaž Han, vodja poslanske skupine Socialnih demokratov, ki naj bi praktično obvladoval trg čiščenja Petrolovih bencinskih črpalk. Nabavo energentov danes v Petrolu vodi Miha Kirn, sin znanega lastnika gostilne Kirn, ki je dolga leta veljala za najljubšo gostilno Milana Kučana. Po puču na nadzornem svetu Petrola je vodenje največje slovenske naftne družbe lani prevzela Nada Drobne Popović, kar nekaj časa predsedujoča njegovemu nadzornemu svetu.

Do posla s Petrolom preko nečakinje predsednice uprave, lobistke Tine Gaber?
Na Petrolu, kjer se torej obračajo milijarde, se tako že desetletja prepleta vrsta različnih interesov ter gnetejo množice različnih interesnih skupin. A v uredništvu Nove24TV smo prišli na sled prav zanimivi zgodbi, ki dobro odseva tudi način delovanja velikih mednarodnih korporacij kot je na primer Vitol. Slednji velja za enega največjih igralcev na globalnem trgu, v regiji ga zastopa razvpiti Marino Velan, na račun katerega od Ljubljane do Zagreba kroži kar nekaj zanimivih zgodbic. Velan velja za tesnega zaupnika enega izmed glavnih akterjev Vitola po imenu Chris Bake. Prav dvojec Bake – Velan si je dolga leta prizadeval na široko odpreti vrata v Petrol, a jima to ni nikoli čisto zares uspelo. Dokler se na čelo Petrola ni zavihtela Nada Drobne Popovič in dokler se ni, pozor, razvpiti lobist Milan Stanković do ušes zaljubil v njeno nečakinjo Tino Gaber, nekdanjo slovensko misico in manekenko, danes pa pri KPK registrirano lobistko za področje energetike (https://www.kpk-rs.si/nadzor-in-preiskave-2/lobiranje-2/register-lobistov/).

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah je Tina Gaber več mesecev preživela v razkošnem Monte Carlu, kjer naj bi zadnja leta živel Milan Stanković, sicer lastnik in direktor podjetja Intal Eurofin iz Liechtensteina, kjer deluje na naslovu Landstrasse 99 v kraju Schaan. Tina Gaber je sicer hčerka Mateje Gaber (nekoč Popović, in je sestra Nade Drobne Popović. Kot izhaja iz poročne spletne strani naj bi se Tina Gaber in Milan Stanković poročila 22. januarja 2020 na Brionih. Poročna priča nevesti naj bi bila njena sestra Urša Gaber, medtem ko bi naj bil ženinu poslovnež Sašo Ivić. (https://www.zola.com/wedding/tinaandmilan/event).

Milan Stanković, ki naj bi izviral iz Republike Srbske, naj bi bil v Ljubljani znan kot lastnik prestižnih vozil Bentley in Ferrari, sicer pa dolgoletni lobist na področju prodaje energentov, ki se že dolga leta smuka okrog Petrola. V preteklosti naj praktično ne bi bilo pomembnejšega nabavnega procesa, kjer se ne bi poznali njegovi prstni odtisi. Naši viri trdijo, da je prav lobiranje naveze Marino Velan in Milan Stanković, Vitolu prineslo multimilijonsko pogodbo in zgolj naivni bi verjeli, da se je to zgodilo po naključju prav po tem, ko se je nečakinja predsednice uprave preselila v Monte Carlo, h ključnemu lobistu Vitola.

Na svoji spletni strani Petrol posebno poglavje namenja korporativni integriteti. Največja slovenska naftna družba je tudi podpisnik Slovenskih smernic korporativne integritete. S podpisom navedenih smernic je zavezan k implementaciji skupine ukrepov, ki povečujejo transparentnost poslovanja in zagotavljajo visoke etične standarde v družbi. Čez par tednov bo svoj mandat nastopil nov nadzorni svet Petrola, ki bo imel možnost preveriti ali Petrol zapisano v smernicah korporativne integritete, uveljavlja tudi v praksi.

O vplivu Milana Stankovića na izbor Vitola smo vprašali predsednico uprave Petrola Nado Drobne Popović:

  • Odgovorila nam je, da je bila njena nečakinja v kratkotrajnem razmerju z omenjenim gospodom. Ni več.
  • Da je edini zastopnik Vitola s katerim so imeli sestanek, Marino Velan.
  • Nikoli ni bilo nobene poroke ali zabave, kjer bi se z gospodom Stankovičem srečala.
  • Gospod Stanković ne sodeluje s Petrolom in ni bil vključen v konkretni posel.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj