Za slabokrvnost ni krivo le pomanjkanje želela …lahko nakazuje številne druge težave v našem telesu!

0
94

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije pred mednarodnim dnevom pomanjkanja železa v krvi, ki bo 26. novembra, opozarja na pomen pravočasnega odkrivanja slabokrvnosti, saj lahko ta povzroči hude zdravstvene zaplete, celo smrt. Po svetu je slabokrvna tretjina ljudi, pri čemer se pomembno razlikujeta razviti svet in države v razvoju.

Hematologinja z Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Irena Preložnik Zupan je na današnji novinarski konferenci, ki jo je organiziralo društvo za zdravje srca in ožilja, pojasnila, da slabokrvnost pomeni zmanjšano maso eritrocitov, to so rdeče krvne celice, v telesu. Te so pomembne za prenos kisika v vse celice in s tem organe v telesu. “Vsi organi našega telesa potrebujejo kisik in je zaradi anemije delovanje telesa slabše,” je dejala.

Slabokrvnost je lahko posledica več dejavnikov, v polovici primerov je to pomanjkanja železa. v drugih primerih pa gre lahko tudi za pomanjkanje folne kisline, vitamina B12, delovanja ščitnice in kronične nenalezljive bolezni, je še dodala.

Pri ženskah govorimo o slabokrvnosti, kadar je zaloga železa pod 120 miligramov na liter krvi, pri moških je ta meja 130 miligramov.

Pomanjkanje železa v telesu je pogosta težava žensk v rodnem obdobju, med nosečnostjo, pri otrocih v obdobju intenzivnega razvoja ter pri starostnikih s kroničnimi boleznimi, je povedal predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije Matija Cevc. Kot je dodal, lahko posameznik železo bodisi izgublja s krvavitvami ali pa je manko posledica nezadostnega vnosa železa v telo. A kot je opozorila Preložnik Zupanova, je anemija zelo redko samostojna bolezen, pač pa jo pogosto spremljajo druge kronične bolezni.

Slabokrvnost bistveno poslabša kakovost življenja. Posameznik, ki je slabokrven, je utrujen, se slabo počuti, ga tare nespečnost, ima zmanjšane kognitivne sposobnosti in več ne zmore opravljati vsakodnevnih opravkov, kot jih je še pred kratkim. Ker lahko posledice slabokrvnosti vodijo do nezavesti ali celo v smrt, je pomembno, da se ta pravi čas prepozna in se ustrezno ukrepa.

Zato so strokovnjaki na današnji novinarski konferenci pozvali ljudi, naj obiščejo svojega osebnega zdravnika, ki bo opravil krvno sliko. Če bo odkril slabokrvnost, bo predpisal ustrezna zdravila, najpogosteje v obliki tablet. Če je težava v nezmožnosti absorpcije železa v telo, lahko bolniki prejmejo železo skozi infuzijo. V zelo redkih primerih, kadar je zaradi krvavitve ogroženo bolnikovo zdravje, dobi transfuzijo, je pojasnil kardiolog Miran Šebeštjen.

Sicer pa je Preložnik Zupanova poudarila pomen zdravega življenjskega sloga, zlasti zdrave prehrane, za preprečevanje pomanjkanja železa v krvi. “Vsa sodobna prehrana z ogromno količino sladkorja, bele moke in dodatkov vodijo v kronične bolezni, ki lahko posledično pripeljejo do pojava slabokrvnosti,” je opozorila.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj