Cene govedine v Sloveniji so se v zadnjih letih drastično povečale, hkrati pa večina kakovostnega mesa zapusti državo. Kljub podražitvam povpraševanje po govejem mesu ostaja visoko. V avgustu 2025 je bilo po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) goveje meso približno 28 odstotkov dražje kot prejšnje leto.
Evropski trendi rasti cen kažejo, da se bo stanje le počasi umirjalo, a stare vrednosti verjetno ne bodo več dosežene.
Zakaj se cene govedine povečujejo?
Evropski strokovnjaki kot glavne razloge za rast cen navajajo zmanjšanje čred in proizvodnje, pritiske okoljskih regulativ ter bolezni živali, kar vse omejuje ponudbo. Povišane cene energentov, gnojil in krme prav tako zvišujejo nabavne stroške, ki se kasneje odražajo v maloprodajnih cenah.
Trenutno se cene mletega mesa gibljejo okoli 13 evrov na kilogram, medtem ko kilogram zrezkov iz mlade govedine stane okoli 15 evrov, kakovostnejše meso pa dosega ceno tudi preko 20 evrov za kilogram.
Slovenija med redkimi državami z naraščajočimi proizvodnimi stroški
Podatki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano iz leta 2024 kažejo, da so se cene hrane v Sloveniji gibale v skladu z evropskimi trendi. Slovenski pridelovalci so bili med redkimi v Evropski uniji, kjer so se proizvodne cene mesa zvišale za 1 odstotek, medtem ko so se v večini članic unije rahlo znižale.
Bolezni in porast povpraševanja
Proizvajalci smo del evropskega trga in moramo prilagajati naše cenovne politike. Bolezen modrikastega jezika je zmanjšala stalež govedine, povpraševanje pa raste, predvsem iz muslimanskega sveta,
je za svet24.si pojasnil direktor podjetja Kodila, Janez Kodila. Po njegovem mnenju imajo slovenski ponudniki težave z nabavo, saj tuja podjetja lahko ponudijo višje odkupne cene.
Strukturne spremembe v evropskem kmetovanju
Dr. Emil Erjavec iz Biotehniške fakultete v Ljubljani pripisuje rast cen strukturnim spremembam v evropskem kmetijstvu: “Vse manj je krav molznic in dojilj, kar pomeni manj telet in splošno pomanjkanje na trgu.” Opozarja, da je povpraševanje po govedini visoko, predvsem na azijskih trgih, medtem ko je evropska samooskrba pod pritiskom.
Čeprav Argentina slovi po svoji govedini, Erjavec opozarja na ovire:
“Carine so tako visoke, da se uvoz iz Argentine ne izplača, evropski trgi goved, mleka in sladkorja pa so močno zaščiteni.”
Slovenska samooskrba pod pritiskom
Kodila poudarja, da se nabavne cene zvišujejo, a z lokalno nabavo nimajo težav. Opozarja, da pritisk na znižanje cen škoduje slovenski samooskrbi, saj kakovostno meso zapušča državo, uvaža pa se slabša govedina.
Erjavec opozarja na težave z vladnimi napovedmi o cenah: “Reguliranje cen na enotnem trgu ni mogoče, saj to lahko stori le Evropska unija.”
Erjavec zaključuje, da najboljša govedina zapušča Slovenijo, uvažamo pa slabšo:
“Najboljša govedina gre v arabske države in Avstrijo, kar vodi v slabšo kakovost mesa doma.”
Spletno uredništvo Toti Maribor










