Lanzarote: Vinogradi med vulkanskim peskom in inovativnostjo

0
85

Vinogradništvo na otoku Lanzarote je impresiven primer trajnosti in prilagajanja naravnim razmeram. Vinogradi, zasajeni na vulkanskem pesku, ustvarjajo osupljivo in fascinantno podobo, ki pritegne obiskovalce z vsega sveta. Ta čudovita pokrajina je leta 1964 postala umetniško delo na razstavi fotografij “Arhitektura brez arhitektov” v Muzeju moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku.

Glavna vinorodna območja na otoku so La Geria, Masdache in Tinajo, ki vključujejo mesta Yaiza, Tías, San Bartolomé in Tinajo. Tukaj se obiskovalci lahko čudijo presenetljivemu kontrastu med črno vulkansko zemljo Lanzarota in zelenimi trtami. Vulkanski pesek ni samo vizualno privlačen, temveč tudi praktičen, saj deluje kot odličen termalni zastir, ki ohranja hranila in vlago, potrebna za gojenje grozdja. Poleg tega zidovi iz vulkanskega kamna, zgrajeni okoli vinogradov, ščitijo trte pred skoraj nenehnimi vetrovi, ki pihajo na otoku.

Obisk katere koli izmed vinskih kleti na otoku razkriva številne druge zanimivosti o pridelavi vina na Lanzarotu. Zaradi edinstvenega sistema sajenja je vse delo opravljeno ročno, saj mehanizacija in namakanje nista mogoča. Obstajata dve obliki gojenja – v jamah in jarkih – obe pa sta enako iznajdljivi in originalni. Trgatev na Lanzarotu poteka julija, kar je prej kot kjerkoli drugje v Evropi, zaradi posebnih klimatskih razmer na otoku.

Obiskovalci vinskih kleti na Lanzarotu imajo priložnost uživati v različnih vinskih sortah, proizvedenih na otoku. Med tradicionalnimi vini prevladujejo vina Malvasía, ki so večinoma bela, čeprav so na voljo tudi rdeča in rosé vina. Vsako vino nosi edinstven okus, ki odraža posebnosti vulkanske zemlje in podnebja Lanzarota.

Vinogradništvo na Lanzarotu ni le proizvodnja vina, ampak tudi dokaz človeške iznajdljivosti in sposobnosti prilagajanja ekstremnim naravnim razmeram. To je resnično čarobna dežela, kjer se narava in človeška ustvarjalnost združita v popolno harmonijo.

Spletno uredništvo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj