Italijanska kulinarika je postala prva nacionalna kuhinja, ki je pridobila status Unescove nesnovne kulturne dediščine. Na srečanju medvladnega odbora Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) v New Delhiju so to priznanje podelili po skoraj dveletni kampanji. Odločitev poudarja pomen italijanske kulinarike kot kulturne in družbene mešanice tradicij, ki izraža ljubezen, skrbi za druge in ponuja priložnost za deljenje zgodovinskih korenin.

Na srečanju v New Delhiju je italijanski zunanji minister Antonio Tajani proslavljal uvrstitev italijanske kulinarike na prestižni seznam. To je prvič, da je celotna nacionalna kuhinja priznana kot svetovna dediščina, kar ni običajno za Unesco, ki običajno priznava specifične tradicije ali recepte. Uvrstitev na seznam pomeni priznanje italijanske kulinarike kot “kulturne in družbene mešanice kulinaričnih tradicij,” ki poudarjajo “intimnost s hrano, spoštovanje do sestavin in skupne trenutke za mizo.”

Na istem srečanju je bila na seznam uvrščena tudi druga pomembna kulturna tradicija – indijski festival Divali. Ta je opisan kot sinkretičen festival z globokimi koreninami v hindujski mitologiji, ki združuje različne religije, kot so džainizem, sikhizem in budizem. Festival je znan po prižiganju milijonov svetilk in ustvarjanju geometrijskih ter cvetličnih vzorcev iz barvnih prahov za pritegnitev blaginje.

Pomembnost italijanske kulinarike

Italijanska kuhinja je že dolgo znana po svoji raznolikosti in bogati tradiciji, ki vključuje različne regionalne jedi, kot so testenine, pice, olivno olje in vina. Njena globalna priljubljenost je pripomogla k temu, da se je razvila v simbol italijanske kulture po vsem svetu. Prepoznavanje s strani Unesca dodatno potrjuje njen pomen kot pomemben del svetovne kulturne dediščine.

Divali kot kulturni povezovalec

Festival Divali, ki je zdaj prav tako na Unescovem seznamu, je največji indijski praznik, ki simbolizira zmago svetlobe nad temo in dobrega nad zlim. Tradicionalno se praznuje z osvetljevanjem domov in javnih prostorov ter s povezanostjo skupnosti skozi skupne obrede in praznovanja. Divali je že dolgo znan kot družbeni povezovalec, ki presega meje posameznih religij in povezuje ljudi po vsej indijski podcelini.

Zaključek srečanja v New Delhiju

Zasedanje Unescovega odbora, kjer je bilo obravnavanih 67 nominacij za vpis na seznam nesnovne kulturne dediščine, bo v indijski prestolnici potekalo do 13. decembra. Poleg italijanske kulinarike in festivala Divali so med drugim priznanja prejeli tudi drugi pomembni kulturni dogodki in tradicije, ki so pomembni za ohranjanje svetovne kulturne pestrosti.

 

Spletno uredništvo