Grške plaže osvobojene: Konec ležalnikov in miz v morju

0
29

Grške plaže, znane po svojih slikovitih prizorih in možnosti, da obiskovalci restavracij sedijo skoraj v morju, bodo kmalu doživele pomembne spremembe. Poleg tega bodo prizadeti tudi ležalniki, ki pogosto zasedajo skoraj vsak kotiček teh rajskih obal. Čeprav nekaterim turistom ustreza preživljanje časa na dragih ležalnikih, se mnogi pritožujejo nad pomanjkanjem prostora za tiste, ki si tega ne morejo privoščiti ali pa preprosto raje uživajo na lastnih brisačah.

Veliko restavracij in ponudnikov ležalnikov v Grčiji nima uradnega dovoljenja za postavitev svojih miz in ležalnikov tik ob morju. Po množičnih protestih domačinov proti nezakonitemu zavzemanju plaž s strani barov in restavracij se je grška vlada odločila ukrepati, poroča AFP. V boj proti nepravičnim turističnim praksam bodo vključeni droni, satelitski posnetki in posebna aplikacija, kjer se lahko ljudje pritožijo, če se počutijo ogoljufane.

Nova pravila, uvedena marca, določajo, da morajo biti senčniki in ležalniki vsaj štiri metre oddaljeni od morja, najem ležalnikov pa ni več dovoljen na plažah z manj kot štirimi metri peska. Tako domačini kot turisti opozarjajo, da so ležalniki in restavracije prevzeli cele plaže. Upokojenka Evgenia Rapti je ena izmed mnogih, ki so ogorčeni nad naraščajočimi nepravičnimi turističnimi praksami. “Celotna plaža je zasedena z mizami, stoli in ležalniki,” je potožila za AFP.

Čeprav se je grški turistični sektor po pandemiji močno opomogel, s skoraj 33 milijoni obiskovalcev lani, kar je pet milijonov več kot leta 2022, prinaša pretiran turizem tudi negativne posledice. Najem dveh ležalnikov in senčnika za dan na plaži v Grčiji običajno stane od 20 do 40 evrov, na bolj prestižnih otokih pa so cene še višje.

Aktivist George Theodoridi opozarja: “Problem s plažami v Grčiji so podjetniki, ki bodisi z dovoljenjem ali brez prekrijejo dele plaže z ležalniki, senčniki, mizami.” Od aprila je bilo na nacionalni ravni v novi uradni aplikaciji MyCoast zabeleženih približno 6000 pritožb javnosti. Prvi droni so že poleteli, da bi nadzorovali spoštovanje pravil. Na priljubljenem turističnem otoku Rodos so oblasti nedavno ustavile delovanje bara na plaži, ki je postavljal ležalnike celo v morje.

S temi ukrepi upajo, da bodo ponovno vzpostavili ravnovesje med potrebami turistov in domačinov ter ohranili lepoto grških plaž za prihodnje generacije.

Spletno uredništvo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj